Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdálo by se, že psát o podpisech "Brouků" je zbytečná práce. Opak je ale pravdou. Najít pravé podpisy členů kapely není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Velmi mnoho podpisů měl ve skutečnosti na svědomí Mal Evans, který jejich jmény podepisoval dopisy, kartičky, pohlednice apod., protože sami Beatles na nějaké velké podepisování neměli ani čas ani náladu. Kromě toho existuje převeliké množství podvrhů, které neměl na svědomí nikdo z okolí kapely. Šířili je a šíří řada podvodníků, kteří chtějí na slavných autogramech vydělat nějaký ten peníz. Některé podvrhy jsou poměrně legrační, jiné jsou velmi povedené. Komplikací je i to, že se podpisy v průběhu času lehce měnily.  Pozor je třeba dávat i na podpisy, které měly vzniknout po roce 1967. Po "Seržantovi" se totiž Beatleas sešli pohromadě jen velmi výjimečně. Následující obrázky ukazují pravé podpisy, nepotvrzené kousky i jasné podvrhy. Stoprocentní jistotu může ale mít jen zkušený grafolog, nebo člověk, kterému se Beatles podepsali přímo pod nosem. A ještě je tu jedna slušná možnost, jak lze rozeznat pravé podpisy od podvrhů - žádné originální podpisy všech Brouků pohromadě se dnes neprodávají pod 20 000 dolarů.

Při dodržení několika jednoduchých pravidel, by se nikdo neměl stát obětí podvodníků nebo přinejmenším "neználků". V prvé řadě to chce celou záležitost trochu prostudovat - jak už bylo řečeno, podívat se na cenu pomocí Google nebo různých seriózních aukčních síní, které jistě mají nebo měli v portfoliu nějaké podpisy Beatles a uvádějí prvotní i konečnou cenu. Podívat se na internetu, jestli neexistují podobné, resp. stejné fotografie v dalších vydáních. Podívat se na fanouškovské stránky, věnující se detailně historii a vůbec záležitostem kolem Beatles včetně podpisů (třeba právě tyto stránky :-)). Potom budete mít jistě lepší představu o tom, jestli vůbec mohli Beatles danou fotografii nebo album nebo cokoliv jiného podepsat nebo zjistit, existuje-li oficiální ověření hledaných podpisů. V druhé řadě je možné se obrátit na oficiální a prověřené autentifikační kanceláře. Další v řadě je spíše bezpečnostní záležitost - zkušení obchodníci s autogramy důrazně doporučují provádět platby pouze pomocí platebních karet, resp převodem na účet. Máte tak větší šanci vrátit (dle zákona v mnoha zemích) zboží v případě pochybností o pravosti a dostat peníze zpět.

 

 6. leden 1963

Krátce po přivítání Ringa v kapele, vydal Parlaphone promo kartičku s fotografií kapely (mimochodem, jde o jednu z prvních fotografií Beatles už s Ringem). Jeden z návštěvníků večerního koncertu v Beach Ballroom, na kterém vystupovali i Beatles, si ji nechal po koncertu podepsat, aniž tušil, jak slavnou se ona skupina už za pár měsíců stane.

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1963

5oct1963.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. duben 1963

V lednu roku 1963 si jistý liverpoolský student David Moores objednal u Briana Epsteina koncert jeho skupiny Beatles na své škole ve Stowe. Epstein souhlasil za honorář 100 liber. Pro skupinu to byl výjimečný zážitek, protože v publiku neseděly ječící fanynky, ale pouze mladí posluchači mužského pohlaví, kteří způsobně a tiše seděli během celé produkce a tleskali jen mezi skladbami. Na obrázku je vstupenka, která byla vlastnoručně podepsána všemi Brouky.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Listopad 1963

Pro turné po Británii byl vydán program, ve kterém byla použita fotografie kapely od Dezo Hoffmanna. Na tuto fotografii se pro člena doprovodného štábu všichni čtyři hudebníci pečlivě na památku podepsali. Tady už George spojil křestní jméno s příjmením propojením písmen "g" a "H".

 

 Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 7. února 1964

Tohoto památného dne v jedenáct hodin dopoledne vzlétl stroj PanAm číslo 101 se čtyřmi Brouky směrem do Spojených států na první zámořské turné. Člen posádky, který měl za přítelkyni velkou fanynku Beatles, požádal Brouky o podpisy na pohlednici PanAm, kterých bývalo na palubě vždy menší množství. Beatles podepsali pohlednici úhledně a dokonce s Georgeovou poznámkou "milé Monice s práním všeho nejlepšího od Beatles".  O této příhodě s podepisováním se zmiňuje i zkušený autor Bruce Spizer, který americkému turné Beatles věnoval celou knihu.

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 21. února 1964

Tenhle program vysílání radia WQAM 560 byl Brouky podepsán poslední den jejich prvního amerického zájezdu v hotelu Deauville na Floridě.

Obrazek

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1964

podpisy-1964.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1965

podpisy-1965-01.jpg   podpisy-1965-02.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1966

podpisy-1966.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1967

podpisy-1967.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1968

podpisy-1968.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1968

podpisy-1969.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1992 - Ringo Starr - ověřený podpis

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004 - Paul McCartney - ověřený podpis

Obrazek 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Podvrhy

 

Následující podpisy jsou evidentním podvrhem. Jména jsou vyvedena příliš pečlivě bez znatelných rychlých ukončení tahů. Navíc se Beatles podepisovali pouze křestními jmény jen zcela výjimečně.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Další známá fotografie s podpisy Beatles
Těchto fotografií Beatles koluje po světě celá řada. Původně byla fotografie podepsána někým z týmu kolem Beatles a později byla kopírována a v tištěné podobě rozesíláná fanouškům. Například BBC ji používala jako cenu v různých hudebních soutěžích. Pravé ovšem tyto podpisy nejsou.

beatles-autographs2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 beatles_autograph.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Carlos - Re: Overenie pravosti podpisov - otazka

Dobrý den,
pravda je, že pouze křestnímy jmény se Beatles prakticky nepodepisovali. Pokud máš dokonce dvě podepsané karty, tak to by byla opravdu neskutečná náhoda, pokud by byly podpisy pravé. Nicméně, můžeš vše oskenovat a poslat na několik míst - do britského fanklubu, do nějaké aukční vyhlášené síně (obojí bude stát nějaké peníze) nebo můžeš zkusit prohled internet, jestli ty karty nejsou někde k vidění - většinou to bývají předtištěné památeční karty. Můžeš mi jejich skeny poslat na e-mail a já se na ně podívám a zkusím pravost odhadnout zadarmo :-)

K - Foto beatles

Mám podpísané foto len krsné mená sú vynimočné,všetkých 4roch.sú originál.

Fotka - Foto

Ja mám tiež doma foto tú poslednú čo je na stránke ale niesu tam podpisi štyri ale tri tak teraz neviem akú mam ja či pravú alebo tiež okopírovanú.

Carlos - Re: Foto

Ahoj, no na 95 % budeš mít tištěnou. Zkus ji ale naskenovat a poslat mi ji mailem, podívám se na ni. Zajímalo by mě, jestli jsou podpisy identické a který chybí.

Milovník Beatles - Bomba

super je to boží.
A chtěla jsem se zeptat-můžu někde najít email nebo adresu na McCartneyho(na internetu)?Vím,že je asi blblost,ale kdyby někdo věděl,tak pls napište díky moc

Carlos - Re: Bomba

Ahoj, e-mailovou adresu neseženeš. Buď můžeš napsat na adresu poštovní: Paul McCartney, MPL, 1 Soho Square, London W1V6HD, UK nebo napsat e-mail na jeho fanklub.

Join - Re: Re: Bomba

A zkoušel už to nějaký Čech tam napsat??? Jestli jo, tak uspěl??? Nevíte? To by mě zajímalo... :D

Carlos - Re: Re: Re: Bomba

Tak to bohužel nevím, já to ještě nezkoušel

terka - MILUJU BEATLES

FAkt super

Carlos - Re: MILUJU BEATLES

JÁ TAKY! :-) Dík

Carlos - Re: Moje nervy

Díky! :-) A proč nervy? :-)

eMuska - Paráda!

moje nervy, celkom úžasná stránka a podpisi perfekt!



 




Nejlepší období?


Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 12
Celkem: 1832483
Měsíc: 12000
Den: 632