Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svoji první soupravu dostal jako dárek k narozeninám. Před tím hrával jen na různé krabice od sušenek. V únoru 1957 začal Ringo hrát v opravdové kapele. Všichni spoluhráči byli zároveň i kolegové ze stejné továrny a hrávali svým kolegům při přestávkách na oběd. Později hráli i na svatbách a v klubech.  To už hrával Ringo jako poloprofesionál. Přes den pracoval v továrně a po večerech hrával na bicí. Hrával v několika skupinách, ale jeho kariéra opravdu začala až po nástupu do skupiny Rory Storm and the Hurricanes.

 

K Beatles si Ringo přinesl svoji dva roky starou bicí soupravu  značky Premiere ve složení: 12´ x 8´ tom tom připevněný speciálním držákem k basovému bubnu, 16´ x 16´ floor tom, 14´ x 4´ snare a 20´ x 17´ basový buben. K tomu samozřejmě činely crash a ride a také hi-hat. Ještě během účinkování u Rory Storm and The Hurricans si Ringo označil basový buben iniciálami R a S. Mohl to být Rory Storm, ale i Ringo Starr, čímž zabil dvě mouchy jednou ranou. Vzhledem ke vzrůstající popularitě si nakonec vypsal na buben celé jméno - Ringo Starr. S takto označeným basovým bubnem se připoji k Beatles. Se stejnou soupravou se také účastnil prvních nahrávání pro EMI - slyšet ji můžeme ve skladbách I Saw Her Standing There, Misery, Anna, Chains, Boys, Ask Me Why, Please Please Me, P.S. I Love You, Baby It's You, Do You Want to Know a Secret, A Taste of Honey, There's a Place a Twist and Shout.

 

Obrazek

 

 

 

 

 

Nahrávání ve studiích EMI.

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

17. února 1963 - první logo Beatles, vymalované ručně na pruh látky natažený přes jinak bílou blánu bubnu.

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

12. květen 1963 - tento den použil Ringo svoji "vstupní" sestavu Premier naposledy 

 

 

 

Obrazek

 Novou bicí soupravu  si Ringo pořídil za pomoci Briana Epsteina  už koncem dubna roku 1963. Společně zašli do tehdy největšího  londýnského obchodu s bicími nástroji Drum City a vybrali si malou, dvacetipalcovou soupravu v černé perleti. Ivor Arbiter, majitel obchodu, nabídl soupravu prakticky zadarmo, výměnou za starou Premier a za to, že logo firmy Ludwig bude vyznačeno na přední straně velkého bubnu. Epstein s tím nakonec souhlasil s tím, že tam bude uvedeno i jméno kapely a to větším písmem. Arbiter s tím souhlasil a pro Epsteina vytvořil několik variant loga. Jedinou Epsteinovou podmínkou pro logo bylo, aby slovo "beat" bylo zvýrazněné. Když potom mezi několika návrhy uviděl jméno kapely s vytaženým "B" a dolů staženým "T", byl nadšen. A stejně tak se nové logo líbilo Ringovi. Tak se zrodilo slavné logo Beatles. Konečnou podobu namaloval na samotný buben Eddie Stokes, Arbiterův kamarád, který mimo jiné maloval jména skupin na bicí soupravy prodávané v Drum City. 12. května 1963 byla Ringovi předána nová souprava s novým logem. Obsahovala 20´ basový buben, 12´ x 8´ tom tom, 14´ x 14´ floor-tom a 14´ x 5´ Jazz Festival snare. Součástí byly i Švýcarské činely. Poprvé ji použil při nahrávání televizního pořadu Thank You Lucky Starr. Původní soupravu Premier v Drum City opravili a časem znovu prodali. Objevila se opět až v roce 1995 na aukci u Sotheby´s, kde byla zakoupena pro Hard Rock Cafe. To nejdůležitější ze všeho však bylo to, že kapela měla nové logo, které se stalo legendárním a zůstalo navždy poznávací snačkou The Beatles.

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

Ringo s novou bicí soupravou od Ludwiga.

 

 

 

V listopadu stejného roku se větší část slova "Ludwig" odloupala a tak bylo třeba poslat buben zpátky do Drum City kvůli opravě. Eddie Stokes logo firmy namaloval znovu, ale "čirou náhodou" mu vyšlo podstatně větší než na původní verzi. Naposledy byl tenhle buben viděn v pařížské Olympii při koncertu 4. února 1964.

 

V lednu 1964 se během příprav na první americké turné Epstein rozhodl, objednat v Drum City novou blánu pro velký buben soupravy. Malování se opět ujal Eddie Stokes a tentokrát roztáhl logo Beatles od kraje ke kraji. Nad logem firmy Ludwig bylo použito i logo výrobce těchto blán - firmy Remo. Je to logo ve tvaru korunky, vymalované těsně u horního okraje.  Epstein se domluvil S Ringem na tom, že do Ameriky si povezou jen novou blánu a samotný buben, resp. celou soupravu, si koupí po příletu do USA. Vedlo je k tomu i to, že každopádně potřebovali náhradní soupravu pro případ nějakých technických problémů. Navíc po návratu z amerického turné potřeboval Ringo jednu soupravu pro potřebu natáčení filmu A Hard Day´s Night a druhou pro nahrávání ve studiu Abbey Road.

Novou soupravu zakoupili Beatles v New Yorku na Manhattanu v obchodu Manny´s Music. Ringovi ji dodali sice přesně na čas - ráno v den natáčení pořadu Ed Sullivan Show, ale omylem ve světle modré barvě. Do druhého dne byla ovšem chyba odstraněna a Ringo dostal soupravu ve své oblíbené černé perleti.

 

 Obrazek

 

 

 

 

Ringova nová souprava ve špatném barevném provedení. Ještě bez nové blány u na velkém bubnu.

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

Ringo při prvním americkém turné 11. února 1964.

 

 

 

 

 

Tato blána byla prodána v roce 1984 v londýnské aukční síni Sotheby´s australskému restauratérovi Georgeovi Wilkinsovi. Ten prostřednictvím stejné aukční síně opět prodal neznámému kupci v roce 1994. V roce 2015 se znovu objevila na aukci, tentokrát u Julian´s s vyvolávací cenou 400 000 dolarů.

 

Beatles s Epsteinem se nakonec pro použití ve filmu A Hard Day´s Night rozhodli nechat si udělat zase novou blánu. Logo maloval opět ručně Stokes a při práci na logu firmy Ludwig, protáhl písmeno "L" až pod písmeno "d". I samotné logo Beatles bylo vytvořeno z trochu tenčích písmen než na předchozích verzích. Blánu použili na nové soupravě, právě přivezené z Ameriky. Tato blána byla používána až do 28. dubna 1964. Poté byla použita o rok později v jedné scéně ve filmu "Help!". Od té doby ji nikdo neviděl a nebyla ani nabídnut pří žádné větší aukci.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

Ringo při natáčení filmu A Hard Day´s Night.

 

 

 

 

 

31. května 1964 se poprvé objevil Ringo Starr na pódiu s úplně novou bicí soupravou od Ludwiga, tentokrát s dvaadvacetipalcovým bubnem. Na ten bylo samozřejmě třeba pořídit také novou blánu. Stokes se tentokrát opět vrátil k výrobci Remo Weather King, takže se na horním okraji opět objevila korunka. Vše bylo zase vymalováno ručně a logo Beatles bylo provedeno v poněkud užší podobě. Tuto soupravu používal Ringo až do 1. srpna 1965.

 

Obrazek

 

 

 

 

Nová souprava ve filmu Help!

 

 

 

 

 

 

Pro své americké turné v roce 1965 si Ringo pořídil další soupravu, opět s dvaadvacetipalcovým bubnem. Bylo jasné, že si k němu pořídí zase novou blánu a dalo se předpokládat, že se obrátí na Ludwiga a Stokese. Logo firmy Ludwig bylo tentokrát použito jako samolepka. Blána nebyla vyrobena firmou Remo Weather King, proto chybí korunka u horního okraje.

 

Obrazek

 

 

 

Nová souprava pro americké turné v roce 1965.

 

 

 

 

 

 

 

5. září 1964 předala firma Ludwig na tiskové konferenci v Chicagu Ringovi pozlacený snare.  Veřejně na něj pokud je známo nikdy nehrál, ale do dnešního dne je v jeho majetku.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

Ringo s pozlaceným snare bubínkem.

 

 

 

 

 

1. listopadu 1965 si Ringo pořídil další blánu pro natáčení televizního pořadu The Music Of John Lennon & Paul McCartney.  Nakonec tuto blánu v dalších měsících průběžně střídal s předchozí, ale naposledy byla použita koncem roku 1967. Někdy v té době byla ukradena ze skladu studií Abbey Road.

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V roce 1968 si Ringo pořídil tento set značky Ludwig (Maple "Hollywood" Drum Kit aka "Let It Be kit")
Tenhle kousek použil Ringo pro Let It Be a Abbey Road. Později na něj zahrál při legendárním koncertu pro Bangladéš, organizovaný Georgem Harrisonem.

ringoroof.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Další loga na upravených fotografiích. Na některých starých fotografiích kapely bylo logo z reklamních důvodů na velký buben dodáno až později pro tisk.

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Například na této fotografie byl původně buben bez blány, resp. s čistě bílou. Pro tisk fotografie na plakát bylo domalováno neexistující logo nějakým grafikem.

 

 

 

 

 

 Ringo hrál od svého nástupu k Beatles v roce 1962 na všech nahrávkách s výjimkou "Back In The USSR" a "Dear Prudence", ve kterých se bicích ujal Paul vzhledem k tomu, že Ringo na krátký čas z kapely odešel, "The Ballad of John and Yoko" opět s Paulem za bicími protože Ringo byl v tu dobu zaneprázdněn natáčením filmu a nahrávání skladby "Love Me Do" v roce 1962, kdy seděl za bicími Andy White.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Petr - Technika

Dobrý den, není někde k nalezení jak se Ringo naučil svojí vynikající techniku hraní na hi-hat činely? Děkuji za odpověď.

Matěj - potahy???

Prosím, pokud píšete o bubeníkovi a o bicích, používejte také správnou terminologii. Nikoliv potahy, ale blány!!!!

carlos - Re: potahy???

Omlouvám se všem bubeníkům a napravím :-)

Ondro - Love Me Do

Existuje aj verzia Love Me Do s Ringom - na Anthology!

Jirka Najbrt - Bicí

mám pocit že tu chybí Ludwig Maple "Hollywood" Drum Kit
aka "Let It Be Kit" že?

Jirka Najbrt - Re: Bicí

http://www.ringosbeatlekits.com/ tady něco málo o všech soupravách :)

Carlos - Re: Re: Bicí

Nojo chyběl :-) Díky, doplnil jsem to.

Matthew - Ringo a jiné hud. nástroje

Hrál Ringo v nějaké písničce (od The Beatles) na kytaru, popřípadě na piáno? Díky za odpověď.

Carlos - Re: Ringo a jiné hud. nástroje

Na nahrávkách Beatles hraje Ringo vždy jen na bicí i když během nahrávání ve studiu si občas sednul z legrace k piánu. Na některých svých sólových nahrávkách ale na piano i na kytaru hraje.

Petr - Bicí

Mohl bych se zeptat co to jsou ty světle hnědé bicí cca v roce 68? Např. ve skladbách Get Back, Lady Madonna. A také při jejich posledním koctertu na střeše studia.
Děkuji za odpověd
Give Peace a chance ♫♫♫☺

Carlos - Re: Bicí

Jde o další ze setů značky Ludwig v přírodním designu. Používal je taky při nahrávání alb Let It Be nebo Abbey Road.

Jan - Ludvig

Můžu se zeptat, nevíte jestli Ringo po rospadu brouků hrál ještě někdy na nějaký s jeho ludvigu. Díky

Carlos - Re: Ludvig

Rozhodně ano, Ludwigy používá Ringo dodnes.

uzt - ut

tuzuzt

Carlos - Re: ut

Díky za velmi přínosný komentář :-D

 




Nejlepší období?


Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 10
Celkem: 1828304
Měsíc: 12112
Den: 446