Jdi na obsah Jdi na menu
 


1964: 1964 Rickenbacker 325
model s F-otvorem.
Tento model dostal darem od Morrise Rose v době, kdy měl v opravě model 325 Jet-glo. Naposledy byl Lennon s touto kytarou viděn ve svém domácím studiu v roce 1967. O tom kdo ji vlastní teď existuje několik teorií - zloděj, Julian Lennon nebo Ringo. Třetí možnost je asi nejpravděpodobnější, protože podle všeho tuhle kytaru použil Ringo v roce 2005 na Choose Love.

Obrazek Obrazek 

 

1964: VOX guitar-organ Phantom
Hybrid mezi kytarou a varhanami
Tento podivný nástroj dostali Beatles k vyzkoušení během jejich vánočního turné 1964. Přestože se na něj hrálo nepohodlně a složitě a přestože většina muzikantů té doby se od něj odvrátila, nechal si ho nakonec Lennon ve své sbírce. Používal ho jen zřídka, například při natáčení Magical Mystery Tour.  Později ho daroval Malu Evansovi a po jeho smrti zůstal v majetku vdovy Evansové.

Obrazek Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

1964: Framus Hootenanny 12
12ti strunná akustická kytara.
Lennon tuhle v Německu vyrobenou kytaru použil při nahrávání skladeb Help!, It´s only loveYou´ve got to hide your love away. Také ji použil ve filmu Help! Její stávající pobyt není znám.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

1965: Hohner Pianet C
Klávesový nástroj vyrobený v Německu. Občas ho ve studiu použil John ale i Paul. Nejspíš zůstal ve sbírkách studia v Abbey Road. Použit byl například ve skladbách You Like Me Too Much, Tell Me What You See nebo The Night Before.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

1965: VOX Continental Portable
Další klávesový nástroj, tentokrát se čtyřoktávovou klávesnicí, jim dodal samotný VOX.. John ho použil při nahrávání skladby Help!. Poté ho použil i při některých živých vystoupeních. Asi nejznámějším je použití VOX Continentalu při koncertu na Shea Stadium 15. srpna 1965. Jak později vyprávěl George, hráli tam jen pro svou vlastní zábavu, protože při řevu 55 000 diváků je nikdo jiný slyšet nemohl. Dost nervózní Beatles začali na podiu docela řádit a "odvázaný" Lennon bušil při skladbě I´m Down do kláves tak divoce, že se přístroj poškodil a potřeboval rychlou opravu. Vzhledem k minimu času, byl nakonec nástroj vyměněn v místním obchodu za nový. Původní Lennonův tak zůstal v majetku obchodníka a byl později prodán v aukci.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1965: Mellotron Mark II
Další klávesový nástroj si Lennon pořídil 16. srpna 1965 po krátké předváděčce ve studiích IBC v Londýně. Byl jedním z prvních britských muzikantů, který si tuto novinku zakoupil. Součástí přístroje byly pásky a smyčky s nahrávkami různých zvuků a nástrojů. Další zvuky či melodie si mohl do přístroje nahrát samotný hudebník pro další použití. Poprvé ho ale Beatles použili až v roce 1966 při nahrávání Strawberry Fields Forever.

 

js71277312.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1965: Jose Ramirez - akustická
Na turné po Španělsku si Lennon koupil klasickou španělskou akustickou kytaru Jose Ramirez. Poprvé ji použil při nahrávání alba Rubber Soul.

Obrazek 

 

 

 

 

 

 

 

 

1965: „Russian“. 
Na konci roku 1965 tento model věnovala Ruská  ambasáda v Londýně všem čtyřem broukům. Jedná se o model vyrobený v Rusku s nylonovými strunami. Jejich další osud není znám.

Obrazek

  Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1965: 1961 Fender Stratocaster.
Během nahrávacích frekvencí k albu Help! vyslali Lennon a Harrison cestovního manažera Mala Evanse koupit párek Stratocasterů. Brian Epstain prohlásil, že je zaplatí budou-li obě kytary naprosto stejné. Evans nakonec skutečně přinesl dvě naprosto identické kytary ve světle modré úpravě. Použity byly například v Nowhere Man. I v dalších letech je oba používali poměrně často.

Obrazek 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

1966: 1965 Epiphone E230TD Casino
(dutý korpus s f-otvory).
Tuto kytaru si Lennon pořídil začátkem roku 1966 a brzy se stala jeho nejoblíbenějším modelem. Poprvé ji použil v dubnu při nahrávání alba Revolver.  Živě ji poprvé použil na výročním koncertu New Musical Express ve Wembley 1. 5. 1966. Použil ji i při slavném koncertu na Shea Stadium. V roce 1968 nechal Lennon, stejně jako Harrison, odstranit z korpusu veškerou barvu a nechal ji v přírodním odstínu. V takovém stavu je vidět například při nezapomenutelném koncertu na střeše studia nebo při koncertu Live peace in Toronto. Kytara je vystavena v Lennonově muzeu v Japonsku.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

 

1966: Gretsch 6120
model s dutým korpusem v oranžové barvě.
O této kytaře není mnoho informací kromě toho, že byla použita ve skladbě Paperback Writer. Hned v roce 1967 ji věnoval bratranci Davidu Birchovi. Ten ji vlastnil až do roku 2017, kdy v listopadu nabídnul do aukce na serveru TracksAuction. Očekává se, že cena se vyšplhá až na jeden milion dolarů.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

1966: Guild Starfire III.
Tuto 12strunnou kytaru předal v New Yorku Lennonovi syn zakladatele firmy Guild Guitars Mark Dronge. Použita byla například ve skladbě Getting better. Později se ocitla v rukou Tonyho Coxe, prvního manžela Yoko Ono. Ten ji zapůjčil jako stálý exponát do Hard Rock Café v Honolulu.

Obrazek 

 

1967: 1966 Vox Kensington:
Tento zvláštní prototyp byl darem firmy VOX. Podle všeho bylo vyrobeno pouze několik málo kusů. Toto je jeden z nich a používal ho jak Lennon tak i Harrison. John Lennon ji použil při natáčení videa "Hello Goodbye", nicméně na konečném sestřihu vidět není. Asi proto, že Beatles její zvuk nijak zvlášť nenadchl, rychle se jí zbavili. Objevila se až v dubnu 2004 na aukci u Christies. Nějaký čas byla potom k vidění v Newbridge Silverware Museum of Style v Dublinu, odkud byla v roce 2013 převezena do Spojených států. V aukční síni Julian´s byla 18. května 2013 prodána za 408 000 dolarů.

Obrazek

 Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1967: 1965 Martin D-28.
Tenhle kousek koupil Lennon v Indii v lednu roku 1967 a skládal na něm většinu svých skladeb z Bílého dvojalba. V prosinci roku 1969 daroval Lennon při návštěvě Toronta kytaru příteli Ronnie Howkinsovi. Tomu ji později zcizil nějaký návštěvník jeho domu. Kde je teď, nikdo neví.

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1980  Sardonyx 800 D II
Tuhle kytaru použil John Lennon podle všeho jen při nahrávání alba Double Fantasy. Její původ ani další osud není znám. Není známo ani to, jak se k ní Lennon dostal, ale dá se předpokládat, že šlo o dar od výrobce. Tím byl Mat Umanov, v jehož dílně i obchodu v New Yorku bylo možné najít podobné speciální kousky, většinou vyráběné přímo na míru muzikantům. Lennonův model vyrobil Jeff Levin, který v obchodě pracoval převážně jako servisman kytar a pouze občasný konstruktér. Vyrobeno bylo jen několik málo kusů a cena se v osmdesátých letech pohybovala okolo 1 000 amerických dolarů.

1980-sardonyx-guitar2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1980-sardonyx-guitar3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

John Lennon použil během své kariéry ještě mnoho jiných kytar. To už ale byly kousky, které jeho rukama jen velmi rychle prošly. Například elektrický sitar Danelectro Coral, který dostal darem stejně jako George Harrison v roce 1967.

 

 

 A ještě jeden zajímavý nástroj v rukách Johna Lennona - pokud o něm někdo něco víte, dejte vědět :-)

 

lennonkytarakastle.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nepodstatné - Bezva stránky

Odkaz níže doplňuje informace ke kytaře Gretsch 6120:

https://kultura.zpravy.idnes.cz/aukce-john-lennon-kytara-gretsch-do7-/hudba.aspx?c=A141007_153002_hudba_vha

Carlos - Re: Bezva stránky

Díky, to je zajímavé. Doplním :-)

Kamil - Připomenutí se

Zdar Carlosi, zdar všem :o)
Jako na Kóliovském profilu oněch dvou bratranců, totéž zde chci uvést, že Tvojí kopleto beatlemánii dávno znám. Perfektní, nic jiného nemůžu říct. Johnnyho musíš omluvit, on totiž všechno strašně prožívá, kdybys prohlédl ty jeho články, jenom bys kroutil hlavou. Holt citlivka, ale jináč ohromnej kluk. Mám ten dojem, že s jeho beatlo jmenovcem má sakra společného. Se podivíš, podobně jako Johňas v počátku, je posedlej Brigite Bardotovou. Teď k Broukům: pokaď mohu říct něco k songům, strašně zbožňuju ty s foukačkou jako I should have known, Little child, From me to you a třeba I‘m a loser. Zakončím tím, že na tvoje stránky mě upozornil jeden můj známej v roce 2010.

Johnny M. ,,Lennon‘‘ - Re: Připomenutí se

Ahoj Kamile! To je dobře, když vidím naše fandy jako ty a Radka apod. Jasně, jsem přesně jako John Lennon ve svých začátcích,
zblázněný do Brigity Bardotky a nejen do ní.
Carlosi trochu jsem to poplet, rozhlasový pořad Beatlemánie už není vůbec. Poslední
se odvysílal 23.2. loňskýho roku na Regině.
Od tý doby nic. A tím bych to už zakončil. Navíc já si dělám sám Beatlemánii. Mám spoustu kazet, fouknu to do kazeťáku, one two three four a takhle se jede každou sobotu o 18. do 19 hod a je to moc fajn...

Johnny M. ,,Lennon‘‘ - Asi ano...

Carlosi a další patrně to tak udělám. Aspoň tak zaženu ten smutek. No vida, dva bývalí klubáci a dokážou mne víc potěšit než celý
náš slavný fanklub. Souhlasím jak s tebou Carlosi, tak taky s Helenkou a Radkou.
Jirka Svátek toho opravdu ze začátku udělal pro členstvo, byl o hodně dřív lepší, dělal hodinky s Beatle kluky a byla u toho legrace.
To ještě předsedou nebyl, ale normálním D.Jem. Ale poslední dobou se mi zdá jakoby klub trochu upadal i s Jirkou Svátkem. Je to škoda. Je možný že mu to trochu vlezlo do hlavy. Na Kissu není od 1999, přesídlil na Čro
Regina, nedávno ho vystěhovali zas na jinou stanici, snad Region nebo co. Z hodinky Beatles to zkrouhnul na půlhodinku a půlhodinku s muzikou 60 a 70 let. Kdysi bylo setkání na Praze Opatově, dost dlouho, pak Vltavská a Mánes, teď to dal mimo Prahu, někam do Řičan. A už to, že nekomunikuje s klubáky, je jó blbý. Ještě chce zvednout poplatek za fanzin na 500,- na rok. Opravdu je to horší a horší. Počítám že si podám výpověď a přesunu se sem do novýho fanklubu, aspoň tomu tak říkám a je to tu lepší. Fandit Beatle klukům po svým a k tomu ty další umělecký činosti a lá Beatles, jsou tím nejšťastnejším. Za to taky děkuju…

Carlos - Když si tu tak hezky povídáme (a taky pro odlehčení)

Moc by mě zajímalo, jak jste narazili na tyhle stránky a jak dlouho sem chodíte :-) Když budete mít chuť, napište. Budu moc rád. Pište sem nebo do Diskuze.

Pepča - Re: Když si tu tak hezky povídáme (a taky pro odlehčení)

Pokud můžu upřesnit, tak tomu bylo opravdu
čirou náhodou. Koukal jsem na googlu na všelijaké fotky s Beatlesáky, které jsem ještě
za celý svůj život nespatřil a pod jednou bylo
napsáno ‘‘beatles komplet.cz‘‘. Mohu říct, že mě polilo blaho, které končilo příjemným mrazení ze vše těchto novinek. Od této chvíle nemine den, abych se znovu a znovu nepodíval. Stojí za to a mohu vřele doporučit všem, jenž mají zájem.

Helena - Re: Když si tu tak hezky povídáme (a taky pro odlehčení)

Podobně jako Pepča. Beatles miluju a nejlepší je po svém, svatá to pravda...

Johnny M.,,Lennon‘‘ - Ač mě těší, že tobě a dalším se zeď...

Našeho Johna Lennona tolik líbí, je tu jedno
ale. Právě to ,,Ale‘‘ mě jaksi trápí. Nejsem
z těch, kteří kohokoliv z nás pomlouvá, přesto nedělám že nic neslyším a nevidím.
Jak už je známo, jsem členem fanklubu Beatles, který je pod jejím předsedou Jiřím Svátkem. No prostě předevčírem poslal správu o tom že máme novou zeď, protože
se v jednom fanzinu (časopisu) rozčiloval na tím jak dopadla ta minulá zeď na Kampě. Psal jsem aby nepropadal beznaději on i celý fanklub Beatles. A co se stalo? Ještě doteď se mi neozval. Nevím jestli se mu líbí,
nevím pravý opak, nevím nic. Já vím Carlosi
že bych si to měl vyřídit s Jirkou Svátkem osobně, přesto mám z toho takový nepříjemný pocit jako by mu to nic neříkalo.
Jestli s tou naší novou zdí pohrdá, nevim. Ale jedno vím jistě, že se tohle nedělá...

Helena - Re: Ač mě těší, že tobě a dalším se zeď...

Vím Johnny jak se cítíš, ale nevěš hlavu. Umíš
hezky malovat. Zeď je, tak co;) Byla jsem kdysi ve fanklubu Beatles. Musím říct za sebe, od jisté doby se dost změnil. Jirku Svátka znám osobně, dřív príma a bylo s nim
lepší domluva než teď. S láskou vzpomínám,
když ještě vysílal na rádiu Golem, pak na Kissu 98, měl u toho správné kecy, až jsem se pobavila. Jenže každý ví, že časy se mění,
včetně lidí okolo. Jirka Svátek se předsedou fanklubu, a tak se zdá že mu tato funkce možná vlezla do hlavy a možná je takhle trochu nafoukanej. Nyní ve fanklubu již nejsem. Jednak mi to finačně nevycházelo a pak taky v tom hraje právě jistá změna, navíc
co se potřebuju dovědět o Beatles, najdu v pohodě zde taky. Proto jsem raději členkou těchto nádherných stránek, kde se dovím daleko víc než ve fanzinu. Vybrala jsem správně, nic mě to nestojí a Carlos je absolutní jednička.:) Stejně tak jako ty Johnny.
Jirka Svátek pohrdá Novou Lennovou zdí? Když ho to baví, ať si poslouží...;) Chtěla bych
ho vidět, zda on by nějakou vůbec namaloval.
Johnny ty umíš, tak maluj dál a nenech se otrávit...;))

Radka - Re: Ač mě těší, že tobě a dalším se zeď...

Copak copak, ono už samotného předsedu onoho fanklubu, ke všemu Broukománie, neláká nová zeď Johna Lennona? :-)
Hmmm…, tomu jaksi nerozumím, mám za to že každý na jeho místě by na stoprocent
tomuhle unikátu, nijak nepohrdnul.
To jsou mi způsoby :-) Chraň bůh že v takovém to fanklubu nejsem. Bohatě mi stačí chodit sem a jsem spokojena.
Trochu se divím Johnny, že jsi s členstvím pochybného fanklubu dávno neseknul. Bude to nejspíš nafrněný seladon, který tahá z lidí
peníze a nic moc z něj nemají. Carlos je super předseda tohoto Brouko-pomyšlení,
víc není potřeba. Kašli na něj Johnny, nechce, tak nebude mít žádnou zeď a co :-)

Carlos - Re: Re: Ač mě těší, že tobě a dalším se zeď...

Teda Radko, "Brouko-pomyšlení" je nádherný termín :-) Ve fanklubu jsem určitý čas byl taky, ale nějak jsem zjistil, že je to trochu zbytečné členství. Pan Svátek jistě udělal pro beatlemaniaky dost práce, ale pravdou je, že nijak zvlášť se členy nekomunikuje. Kdysi jsem mu nabídnul spolupráci při výměně informací, ale odpověděl mi překvapivě zamítavě s tím, že oni nebudou nikomu žádná data poskytovat. Tož jeho volba a má na ní plné právo. Nikdy jsem taky žádné informace od nich nepoužil a dělám si to tu po svém. Proto Johnny to dělej taky tak. Radost z hudby a radost třeba právě z Beatles je jedna z věcí, co nám rozjasňuje naše životy. Tak si ho rozjasňuj po svém - maluj, skládej, hraj a poslouchej. Budeš šťastnější než když budeš diskutovat s panem Svátkem. :-)

Johnny M. ,,Lennon‘‘ - Pokr.

Proto jsem psal, že ač mě to těší z takovýho
ohlasu, ale na druhou stranu mám pocit, jako kdybych neudělal nic, žádná zeď, žádný
John Lennon. Přitom bych pro Beatle kluky dýchal, cítím že jsem to já, že k téhle éře patřím/e. Jediný čemu neporučím, je moje zdraví. Jsem v invl. důchodu, ale to je zas jiná. Nicméně Beatles jsou pro mě první poslední. Ještě díky nim žiju... Je to tak, no.

Pepča - Re: Pokr.

Johnny nic si z toho nedělej. Když pan předseda Svátek neví co je slušnost, tak
je to jeho problém. Nemá co Ti být líto.
Jestli je spokojen s tou zříceninou (tzv. zdí)
na Kampě, budiž. Tys dokázal vyhrát sám
nad sebou. Ty máš Beatlesácký triumph v
rukávu. Málokdo z nás by něco takového dokázal (já skoro vůbec). Carlos, já, Helena, Radka atd. nad tebou jen žasnou, jak jsi to
mohl namalovat. A pozor: Ukázal jsi že seš
umělec a Beatlemaniak tělem, srdcem, duší.
Nemáš z čeho být smuten. Že máš zdraví na
hromádce? Že dnes nemůžeš dělat cos dělal
dřív a chodit kam se Ti zachtělo? Hele na to
nekoukej a tvoř dál. Já se už teď těším na Tvá
díla. Podívej nás skutečných fandů Beatlesáků, je dáááleko víc a my to určitě oceníme, že je to tak Carlosi?

Carlos - Re: Re: Pokr.

Přesně tak Heleno, není co dodat :-)

Johnny M. ,,Lennon‘‘ - Důležitý informace...

Carlosi omlouvám se, ale e-mail mi nejde,
proto všechno máš napsáno v návštěvní knize.

Johnny M. ,,Lennon‘‘ - U jednoho Beatle díla...

Určitě nezůstanu a budou následovat další obrázky našich víc než oblíbenců.
Chci krom toho ještě říci, že ,,koncert v koupelně‘‘ již proběhl. A proč to říkám, protože během toho, vzpomenuli i na tebe Carlosi a tvoje vynikající Beatle stránky
a poslali pozdrav sem. Děkuju za tvou a dalším pochvalu, vážím/e si toho. Je-li to možné, buď naším častějším hostem na bandzonu. Klidně ti dáme pár desek a už nemohu dočkat tvojí návštěvy u nás v klubu.
Holá, holá, zeď volá…

Carlos - Re: U jednoho Beatle díla...

Díky Johnny, rád se přijdu podívat. Dej mi vědět, jak a kdy bys měl čas - napiš mi na e-mail, tady to asi ventilovat nemusíme :-))

Johnny M. ,,Lennon‘‘ - A JE TO...., ZEĎ JOHNA LENNONA..

JE NA BANDZONE.CZ/COLLEAS!!!
Ahojky přátelé, Carlosi, Pepčo, Helenko, Radko, další a další!!
Můžeš se podívat, jak jsem slíbil, tak nová zeď je tam. Doufám, že se bude aspoň trochu líbit a pak se domluvíme na jiný záležitosti.

Carlos - Re: A JE TO...., ZEĎ JOHNA LENNONA..

Klobouk dolů Johnny! Zeď vypadá moc dobře! Poslechl jsem si i vaši muziku a musím smeknout, moc pěkně se to poslouchá. Moc rád se domluvím na osobním setkání, protože mi bude ctí potkat se s takovými fanoušky. Ať se daří!



 




Nejlepší období?


Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 9
Celkem: 1828378
Měsíc: 12151
Den: 489