Jdi na obsah Jdi na menu
 


1960

Asi první zdokumentovaný zesilovač, jaký si Beatles pořídili byl Selmer Truvoice. Popravdě, koupil a zaplatil ho George Harrison za tehdy pěknou sumu 63 liber. Vzal ho sebou na první zájezd do Hamburku pro svoji Futuramu. Pro svou kytaru Hofner Club 40 ho využíval i John Lennon. Paul používal pro svou Rosetti Solid 7 zesilovač Elpico AC-55 a Stuart Sutcliffe zapojil basovku Hofner 333 do zesilovače Watkins Westminster.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlevo před Johnem a Georgem je zesilovač Selmer Truvoice. Vedle bicích stojí Paulův zesilovač Elpico AC-55 a na židli u Sutcliffa je jeho zesilovač Watkins Westminster.

 

 Obrazek Obrazek

Obrazek

 

 

 

 


 

Selmer Truvoice                      Watkins Westminster                        Elpico AC-55

 

 

Během pobytu v Hamburku si Stuart Sutliffe pořídil nový zesilovač Les Paul Gibson GA-40. A také Lennon, který si tam koupil novou kytaru Rickenbaker si k ní pořídil nový zesilovač Fender Deluxe - 18 watů a jediný, dvanáctipalcový reproduktor.

Obrazek

 Obrazek

 

 

 

 

 

 

Les Paul Gibson GA-40                                Fender Deluxe

 

Po odchodu Stuarta z kapely převzal George jeho zesilovač Les Paul Gibson  GA-40 a svůj Selmer Truvoice dal Paulovi, který potřeboval něco silnějšího pro svoji novou basovku Hofner 500.

 

1961

Paulův kamarád z liverpoolské hudební scény Adrian Barber, zhotovil pro Paula novou reprobednu se silnějším reproduktorem, než jaký byl v jeho zesilovači. Paul jen odpojil reproduktor ve svém Selmer Truvoice a připojil novou reprobednu, kterou její tvůrce nazval Coffin. Paul byl novým plnějším a silnějším basovým zvukem své kytary nadšený.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlevo za bicími je vidět nová vysoká Paulova reprobedna Coffin.

 

1962

Někdy koncem července 1961 zašli John s Georgem do liverpoolského obchodu s hudebninami Hessy, kde si zakoupili nové zesilovače VOX. George si koupil model AC-30, zatímco John si koupil model AC-15. Proč si Lennon pořídil slabší model není známo. Možná že byl na skladě už jen jediný model AC-30, a kapela potřebovala zesilovače velmi rychle. Nicméně, Lennon si model AC-30 pořídil už za pár měsíců, po zásahu Briana Epsteina přímo u firmy VOX. Poprvé své nové zesilovače použili 27. července při koncertu v Tower Ballroom v New Brightonu.

Obrazek

VOX AC-30

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotka za září 1962 s novými zesilovači VOX za zády...

 

 

 

Ani Paul ovšem nepřišel zkrátka. Po dohodě s Brianem Epsteinem mu předal (tedy prodal) Adrian Barber zesilovač The Quad II, který původně zkonstruoval  pro basáka Johnnyho Gustafsona z kapely The Big Three. Do dnešních dnů je považován za jeden z nejlepších mono basových zesilovačů.

  

1963

Začátkem roku 1963 se všechny zesilovače kapely a také reprobedna Paula McCartneyho převlékly do černého, což mimochodem fascinovalo ostatní hudebníky v rodném Liverpoolu. Vypadaly totiž luxusně, profesionálně a prostě skvěle. Nicméně už za pár týdnů si i řada jiných skupin začala "černé" zesilovače pořizovat a dokonce se v černé barvě začaly i prodávat. Dlouho tedy prvenství Broukům nezůstalo...

Na přelomu března a dubna si Paul pořídil nový zesilovač, který právě v tu dobu dala na trh firma VOX. Byl to model VOX T-60. Teď tedy měli Beatles všechny zesilovače stejné značky a jejich výrobce to samozřejmě okamžitě využil k masivní reklamní kampani.

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nový Paulův zesilovač začal brzy projevovat nestabilitu výkonu a občas úplně vyhořel. Firma VOX mu tedy v červenci 1963 dodala staronový (starý, ale vylepšený) basový zesilovač AC-30 a poruchový T-60 si vzala zpět. VOX stáhnul i všechny ostatní zesilovače, amatérsky převlečené do černého a dodal Broukům stejné modely, ale už v originální černé barvě (nějaký čas už továrně vyráběné).

Už od podzimu se ukazovalo, že je třeba výkonnějších zesilovačů k tomu, aby bylo alespoň něco málo slyšet přes ječící davy fanoušků. A tak byly objednány a pro vánoční koncerty dodány dva nové zesilovače VOX AC-50 Pro Harrisona a Lennona.

 Obrazek

 

 

 

 

VOX AC-50

 

 

I Paul ale potřeboval výkonnější zesilovač a tak dostal od VOXe nový stowatový AC-100. Design byl stejný jako u modelu T-60, jen dostal nové "vnitřnosti".

 

1964

Potřeba zvýšit výkon svých zesilovačů kvůli čím dál hlučnějšímu obecenstvu přinutila v červenci 1964 skupinu pořídit si pár nových a silnějších zesilovačů i reprobeden. Firma VOX jim promtně dodala tři nové stowatové zesilovače VOX AC-100. Jeden pro Harrisona, jeden pro Lennona a jeden do rezervy. Reprobedny byly na tu dobu obrovské se čtyřmi dvanáctipalcovými, 25watovými reproduktory VOX-Celestion. Vše bylo usazeno v nových, speciálně vytvořených chromovaných stojanech. Kompletní soupravy byly tak silné, že se během produkce samovolně pohybovaly po pódiu a musely být dodatečně upevněny. I McCartney dostal nový basový zesilovač, rovnež stowatový VOX AC-100 bass.

Beatles jako první začali používat tyto "mamutí" reprosoustavy na koncertních pódiích. V Americe se žádný výrobce podobných zařízení velikostí ani zdaleka nepřibližoval jejich reprosoustavám. Ovšem i v Evropě jimi překvapovali nejen diváky, ale i všechny techniky. Další z prvenství Brouků tedy probudilo vášeň pro čím dál větší "hradby" reprosoustav na koncertních pódiích. Z dnešního hlediska je jejich tehdejší zvukové vybavení přecejenom poněkud legrační ve srovnání s dnešním vybavením zvukových aparatur na pódiích rockových, ale i popových hvězd. Ale musíme si uvědomit, že se pohybujeme v polovině šedesátých let minulého století.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobová reklama na VOX AC-100

 

 

 

 

 1965

V listopadu 1965 dodala firma VOX nové zesilovače. Šlo o stejné modely, jaké dosud skupina používala, ale ty staré byly už natolik poničené častým stěhováním, že vypadaly příliš zdevastovaně a bylo záhodno pořídit nové.

 

1966

Pro nahrávání alba Revolver dodal VOX nový 120watový kytarový zesilovač VOX 7120 a nový také 120watový basový zesilovač VOX 4120. Beatles byli první, kteří tyto nové zesilovače dostali k dispozici. Hned po nich je obdrželi Rolling Stones.

Obrazek

 

 

VOX 7120

 

 

 

Obrazek

 

 

VOX 4120

 

 

 

 

 

Později ještě dostaly od VOXu silnější, 200watové zesilovače, nazvané Supreme Beatles Amp. Doplněna byla i řada kytarových zesilovačů - 100watový Defiant, 70watový Conqueror, 40watový Virtuoso a 20watový Traveller. Dále dostali několik basových zesilovačů - 150watový Super Foundation Bass, 75watový Foundation Bass a 50watový Dynamic Bass.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

Jeden z nových zesilovačů - VOX Super Beatle

 

 

 

 

Obrazek

 

 

VOX Defiant

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

Beatles ve studiu spolu se zesilovačem VOX Conqueror.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rosaria - Find Out How to Hold Visitors on beatles-komplet.cz More!

Hi to beatles-komplet.cz Owner. I just found your website, brief question…

My name is Rosaria, I located beatles-komplet.cz post conducting a swift searching – your site showed up close to the top of the search rankings, so whatever you’re doing for SEO, appears like it’s working well.

So here’s my inquiry – what exactly occurs AFTER an individual arrives on your website? Anything?

Data shows us at least 70% of the individuals who find your site, post a rapid look-over, they disappear… forever.

This implies that all of the the effort and endeavor you put into getting them to appear, goes down the drain.

Why in the world would you desire all of that excellent work – and the excellent website you’ve built – go waste?

As the probabilities are they’ll just skip calling up or even grabbing their mobile phone, leaving high and dry.

But, here is a thought for you… what you could make it extremely simple for someone to raise their hand, say, okay, let’s talk about it without needing them to even pull their phone from their pocket to revolutionary new software can literally make that first ever call happen NOW.

Web Visitors Into Leads is a software that sits your site and waiting capture visitor’s. It lets you know IMMEDIATELY – so that you can talk that lead while they’re still there at your site, you know, strike when the iron’s!

CLICK HERE https://leadgenoverdrive.com to try a Live Demo with Web Visitors Into Leads now see how it works targeting leads, you HAVE to act fast – the difference contacting someone within minutes versus 30 minutes is huge 100 times better!

That’s you should check our new SMS Text With Lead feature… once you’ve captured the phone number of the website visitor, you can automatically off a text with them.

Imagine how powerful could be – even if they don’t you up on your offer, you can stay in touch them using text messages make offers links to great, and build credibility this alone could be a game changer to make website even more effective, strike when the iron’s hot!

CLICK HERE https://leadgenoverdrive.com to learn more about everything Web Visitors Into Leads can do your business be amazed and keep the great!

Rosaria
PS: Web Visitors Into Leads offers a FREE 14 days – you could be converting to 100x more leads! It even includes International Long Distance Calling, stop wasting money chasing that don’t turn into paying customers. CLICK HERE https://leadgenoverdrive.com to try Web Visitors Into Leads.

Now, if you'd like to unsubscribe here https://leadgenoverdrive.com/unsubscribe.aspx?d=beatles-komplet.cz

Just quick - the names and email used here, Rosaria and Meza, are placeholders real contact. We value and wanted to make sure you’re aware! If you wish to get touch with the real behind this message visit our website, and we’ll connect with the right individual

Duo Johnny & Marty - KOMBA, ZESILOVAČE A DALŠÍ

Ahoj Carlosi a ostatní!!! Jelikož se jedná o tyto Beatle-stroječky a přístroječky,dovolil bych si to trochu upřesnit. U obrázku 1. až 10.to znamená od Selmer Truvois až Vox AC - 30, se jedná pouze o komba. Ale od obrázků 11.až 17 to znamená od Vox AC-50 k Vox Conqueror a Defiant, už jsou opravdu zesilovače. Je tu však ještě jiná věc, Beatle-kluci použili krom legendárních Vox ještě další značky. Tak třeba velekombo FENDER SHOWMAN 80W se objevil ve studiu při nahrávání alba REVOLVER a později BÍLÉ ALBUM. Pak bylo FENDER BLACKFACE DELUXE - kombo používane Johnem na BÍLÉM ALBU, je zachyceno i na záběrech z David Frost Show 1968 ve skladbách HEY JUDE a REVOLUTION. George Harrison zde hraje na již zmiňovaného SHOWMANA. Při závěrečnych aktivitach ,,made by‘‘ Beatles v roce 1969 nám filmové dokumenty představily Johna a George s novými komby FENDER TWIN REVERB 85W. Paul na basu používal převážně kombinaci zesilovač+bedna FENDER BASSMAN 50W. I on si připomněl Hamburske začátky,když v období SERŽANTA PEPŘE nahrával kytaru FENDER ESQUIRE s pomocí komba SELMER THUNDERBIRD 50W. Takže nejen VOXY provázely kluky při hraní a nahrávání ve studiu. Jenže jednoho krásného dne však všechno skončilo. Komba a Zesilovače Brouků se vypnuly a reprobedny ztichly...

Jenda - Re: KOMBA, ZESILOVAČE A DALŠÍ

To moc krásný den nebyl...

 




Nejlepší období?


Archiv

Kalendář
<< červenec / 2024 >>


Statistiky

Online: 31
Celkem: 1888238
Měsíc: 13076
Den: 399