Jdi na obsah Jdi na menu
 


1964: 1964 Rickenbacker 325
model s F-otvorem.
Tento model dostal darem od Morrise Rose v době, kdy měl v opravě model 325 Jet-glo. Naposledy byl Lennon s touto kytarou viděn ve svém domácím studiu v roce 1967. O tom kdo ji vlastní teď existuje několik teorií - zloděj, Julian Lennon nebo Ringo. Třetí možnost je asi nejpravděpodobnější, protože podle všeho tuhle kytaru použil Ringo v roce 2005 na Choose Love.

Obrazek Obrazek 

 

1964: VOX guitar-organ Phantom
Hybrid mezi kytarou a varhanami
Tento podivný nástroj dostali Beatles k vyzkoušení během jejich vánočního turné 1964. Přestože se na něj hrálo nepohodlně a složitě a přestože většina muzikantů té doby se od něj odvrátila, nechal si ho nakonec Lennon ve své sbírce. Používal ho jen zřídka, například při natáčení Magical Mystery Tour.  Později ho daroval Malu Evansovi a po jeho smrti zůstal v majetku vdovy Evansové.

Obrazek Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

1964: Framus Hootenanny 12
12ti strunná akustická kytara.
Lennon tuhle v Německu vyrobenou kytaru použil při nahrávání skladeb Help!, It´s only loveYou´ve got to hide your love away. Také ji použil ve filmu Help! Její stávající pobyt není znám.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

1965: Hohner Pianet C
Klávesový nástroj vyrobený v Německu. Občas ho ve studiu použil John ale i Paul. Nejspíš zůstal ve sbírkách studia v Abbey Road. Použit byl například ve skladbách You Like Me Too Much, Tell Me What You See nebo The Night Before.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

1965: VOX Continental Portable
Další klávesový nástroj, tentokrát se čtyřoktávovou klávesnicí, jim dodal samotný VOX.. John ho použil při nahrávání skladby Help!. Poté ho použil i při některých živých vystoupeních. Asi nejznámějším je použití VOX Continentalu při koncertu na Shea Stadium 15. srpna 1965. Jak později vyprávěl George, hráli tam jen pro svou vlastní zábavu, protože při řevu 55 000 diváků je nikdo jiný slyšet nemohl. Dost nervózní Beatles začali na podiu docela řádit a "odvázaný" Lennon bušil při skladbě I´m Down do kláves tak divoce, že se přístroj poškodil a potřeboval rychlou opravu. Vzhledem k minimu času, byl nakonec nástroj vyměněn v místním obchodu za nový. Původní Lennonův tak zůstal v majetku obchodníka a byl později prodán v aukci.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1965: Mellotron Mark II
Další klávesový nástroj si Lennon pořídil 16. srpna 1965 po krátké předváděčce ve studiích IBC v Londýně. Byl jedním z prvních britských muzikantů, který si tuto novinku zakoupil. Součástí přístroje byly pásky a smyčky s nahrávkami různých zvuků a nástrojů. Další zvuky či melodie si mohl do přístroje nahrát samotný hudebník pro další použití. Poprvé ho ale Beatles použili až v roce 1966 při nahrávání Strawberry Fields Forever.

 

js71277312.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1965: Jose Ramirez - akustická
Na turné po Španělsku si Lennon koupil klasickou španělskou akustickou kytaru Jose Ramirez. Poprvé ji použil při nahrávání alba Rubber Soul.

Obrazek 

 

 

 

 

 

 

 

 

1965: „Russian“. 
Na konci roku 1965 tento model věnovala Ruská  ambasáda v Londýně všem čtyřem broukům. Jedná se o model vyrobený v Rusku s nylonovými strunami. Jejich další osud není znám.

Obrazek

  Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1965: 1961 Fender Stratocaster.
Během nahrávacích frekvencí k albu Help! vyslali Lennon a Harrison cestovního manažera Mala Evanse koupit párek Stratocasterů. Brian Epstain prohlásil, že je zaplatí budou-li obě kytary naprosto stejné. Evans nakonec skutečně přinesl dvě naprosto identické kytary ve světle modré úpravě. Použity byly například v Nowhere Man. I v dalších letech je oba používali poměrně často.

Obrazek 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

1966: 1965 Epiphone E230TD Casino
(dutý korpus s f-otvory).
Tuto kytaru si Lennon pořídil začátkem roku 1966 a brzy se stala jeho nejoblíbenějším modelem. Poprvé ji použil v dubnu při nahrávání alba Revolver.  Živě ji poprvé použil na výročním koncertu New Musical Express ve Wembley 1. 5. 1966. Použil ji i při slavném koncertu na Shea Stadium. V roce 1968 nechal Lennon, stejně jako Harrison, odstranit z korpusu veškerou barvu a nechal ji v přírodním odstínu. V takovém stavu je vidět například při nezapomenutelném koncertu na střeše studia nebo při koncertu Live peace in Toronto. Kytara je vystavena v Lennonově muzeu v Japonsku.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

 

1966: Gretsch 6120
model s dutým korpusem v oranžové barvě.
O této kytaře není mnoho informací kromě toho, že byla použita ve skladbě Paperback Writer. Hned v roce 1967 ji věnoval bratranci Davidu Birchovi. Ten ji vlastnil až do roku 2017, kdy v listopadu nabídnul do aukce na serveru TracksAuction. Očekává se, že cena se vyšplhá až na jeden milion dolarů.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

1966: Guild Starfire III.
Tuto 12strunnou kytaru předal v New Yorku Lennonovi syn zakladatele firmy Guild Guitars Mark Dronge. Použita byla například ve skladbě Getting better. Později se ocitla v rukou Tonyho Coxe, prvního manžela Yoko Ono. Ten ji zapůjčil jako stálý exponát do Hard Rock Café v Honolulu.

Obrazek 

 

1967: 1966 Vox Kensington:
Tento zvláštní prototyp byl darem firmy VOX. Podle všeho bylo vyrobeno pouze několik málo kusů. Toto je jeden z nich a používal ho jak Lennon tak i Harrison. John Lennon ji použil při natáčení videa "Hello Goodbye", nicméně na konečném sestřihu vidět není. Asi proto, že Beatles její zvuk nijak zvlášť nenadchl, rychle se jí zbavili. Objevila se až v dubnu 2004 na aukci u Christies. Nějaký čas byla potom k vidění v Newbridge Silverware Museum of Style v Dublinu, odkud byla v roce 2013 převezena do Spojených států. V aukční síni Julian´s byla 18. května 2013 prodána za 408 000 dolarů.

Obrazek

 Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1967: 1965 Martin D-28.
Tenhle kousek koupil Lennon v Indii v lednu roku 1967 a skládal na něm většinu svých skladeb z Bílého dvojalba. V prosinci roku 1969 daroval Lennon při návštěvě Toronta kytaru příteli Ronnie Howkinsovi. Tomu ji později zcizil nějaký návštěvník jeho domu. Kde je teď, nikdo neví.

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1980  Sardonyx 800 D II
Tuhle kytaru použil John Lennon podle všeho jen při nahrávání alba Double Fantasy. Její původ ani další osud není znám. Není známo ani to, jak se k ní Lennon dostal, ale dá se předpokládat, že šlo o dar od výrobce. Tím byl Mat Umanov, v jehož dílně i obchodu v New Yorku bylo možné najít podobné speciální kousky, většinou vyráběné přímo na míru muzikantům. Lennonův model vyrobil Jeff Levin, který v obchodě pracoval převážně jako servisman kytar a pouze občasný konstruktér. Vyrobeno bylo jen několik málo kusů a cena se v osmdesátých letech pohybovala okolo 1 000 amerických dolarů.

1980-sardonyx-guitar2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1980-sardonyx-guitar3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

John Lennon použil během své kariéry ještě mnoho jiných kytar. To už ale byly kousky, které jeho rukama jen velmi rychle prošly. Například elektrický sitar Danelectro Coral, který dostal darem stejně jako George Harrison v roce 1967.

 

 

 A ještě jeden zajímavý nástroj v rukách Johna Lennona - pokud o něm někdo něco víte, dejte vědět :-)

 

lennonkytarakastle.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pepča - Re: Re: Re: Re: Moje zeď je...

Carlosi bohužel, malování mi zrovna nejde.
Navíc s Johnnym v tomto punktu, naprosto souhlasím. Taky bych nechtěl, abys musel něco stáhnout. Jak povídám: máš boží stránky, tak nač? V klídku to shlédnu na bandzonu, když se mu podaří jiné malby.

Carlos - Re: Re: Re: Re: Re: Moje zeď je...

Tak jo, kouknu to na bandzone :-)

Johnny M. ,,Lennon‘‘ - Můžete všichni jásat!

Ahojky po delší odmlce. Ano jak uvedla Radka, nová zeď Johna Lennona je hotová zatím na 97%. Na 100% bude příští týden,
Strašně nás nazlobilo, že si někdo svévolně
až drze, dovolil tu zeď na Kampě přemalovat. Holt drzost nezná mezí. Jé, když
si vzpomenu na rok 98, kdy jsme ji pomáhali renovovat, kdy akademický malíř František Flašar si s Johnem dal takovou práci..., bylo mi z toho úplně do breku. Víš
Carlosi, je to ostuda co se stalo, nedalo mi
to spát a prostě jsem si řekl, že na to vlítnu.
A taky jo, kolem toho nešťastného 8.12. jsem začal Johna malovat sám, nebylo to vůbec jednoduchý, protože jsem to nikdy předtím nedělal, i když malovat umím. No vidíš a je 17.2. a zeď je téměř plná. Sice je mnohokrát menší, ale důležité je, že vůbec je a není nikým posprejovaná a zdevastovaná. Johna jsem zvolil ze Seržantovského období, přidal kytky atd. Nicméně můžete se tešit, že tato záležitost bude uvedena na bandzone.cz/colleas, někdy počátkem března. Kluci musí žít, a je třeba pro to udělat vše!

Radka - Re: Můžete všichni jásat!

Johnny kde se tu bereš? Ty chodíš taktéž sem? Super.;)
Abych prozradila: Jsem skalní fanynkou nejenom kompletních Beatles, ale rovněž
originálního dua 60.let The Colleas.
Převzali a vydali na singlu, písně Na cestě být chci / Norské dřevo (tedy I'll be on my way, Norwegian wood). Výhledově chystají
Ep z Beatles for sale. To jen tak pro zajímavost, nechci dělat zde kdo ví jakou reklamu.
Carlosi myslela jsem ex Beatles po jejich oficiálním rozpadu v r.1970.

Pepča - Re: Můžete všichni jásat!

Čau vespolek, kdeže se ta Tvoje Lennonova zeď nachází? Můžeš aspoň popsat zhruba její velikost? Hele brácho jinak klobouk dolů,
protože tohle nemůže být a fakticky není hračkou. Řeknu Ti, tos měl pěkný tělocvik. To sis máknul: Že jo, tak Lennon, jeho podobizna, pak kytičky, ne, určitě nápisy a poselství, jednotlivé skladby. Johnny vrznuls tam Žlutou ponorku, a co takhle Diamant-Lúcu, taky? Už se teším, až ju zmerčím.:-):-)
Pro Carlose: Máš boží stránky, jedním slovem, nádhera:-) Je se nač dívat, vskutku:-)

Carlos - Re: Re: Můžete všichni jásat!

Ahoj Pepčo, díky za pochvalu, jsem rád, že sem fanoušci chodí :-)

Helena - Re: Můžete všichni jásat!

Nazdar Johnny:) I u mne máš velikou pusu, to stojí za pochvalu. Opravdu na objemu nezáleží, jestli má být, ať normiš je.

Kdyby tak Johník žil, kdyby. Hmm...:)

Radka - Nová zeď Johna Lennona, slyšeli jste o tom?

Ahoj Carlosi, ahoj dalším!
Nevím jak Vám všem ostatním, ale je moc dobře že se někdo k tomu odhodlal. Je mi strašně líto jak dopadla ta původní a kolik
lidí si s ní dalo práci, aby byla skutečně hezká. John si na víc než 100% ani v nejmenším nezaslouží, být takto znectěn.
To, co se stalo před více než rokem, je to nejhorší. Ti kteří tohle natropili, patří podle mého před soud za vandalství. John toho tolik udělal a teď tohle???? Fakt nechápu...
No a vidíte, přesto se našli tací, našli odvahu a vytvoří nebo snad už vytvořili novou zeď Johna Lennona, nevím. Jsou to grandi a mají u mne velkou pusu. Je mi jedno jak bude veliká, hlavně když bude. Miluju Beatles, miluju Johna, i tyhle stránky.
Ať se daří, je to tu pěkné…

Carlos - Re: Nová zeď Johna Lennona, slyšeli jste o tom?

Ahoj Radko,
souhlasím s každou rozumnou zdí na památku Beatles, potažmo Johna Lennona. Ani mně se nelíbilo přemalování té původní (vícekrát) navíc lidmi, kteří evidentně o Beatles a Lennonovi neměli ani páru... Každopádně jsem moc rád, že se Ti tyhle stránky líbí a dělají Ti radost :-)

Radka - Ještě něco málo…

Jsem skalní fanynkou pouze kompletních Beatles, nikoliv ex-Beatles. Takže, co bylo
po rozpadu, jde mimo mě, protože s tím
nesouhlasím.

Carlos - Re: Ještě něco málo…

Chápu, ale... začali se rozpadat už v roce 1967, tak co teď s tím? :-)

petr rom - cesky text

Nekde jsem slysel pisen Let it be s ceskym textem,
Nevi nekdo kdo to z cechu spiva a ten text?
Dekuji

Carlos - Re: cesky text

Českou verzi naspívali Fešáci

diky,a nazev nahodou.... - Re: Re: cesky text

Carlos - Re: Re: Re: cesky text

Pokud vím, tak Let it be.

diky,a nazev nahodou.... - Re: Re: cesky text

Ondro - Banjo?

Na jednej fotografii z Hamburgu 1960 je vidno medzi nástrojmi Beatles aj banjo, spolu s púzdrom.
Všeobecne sa uvádza, že John hral na banjo ešte v skifflovej ére a ak sa nemýlim, na konci Free as a Bird znie kúsok originálnej nahrávky Johna, ako sa prevádza pri speve banjom!
Vie niekto viac o tomto Johnovom nástroji?

Carlos - Re: Banjo?

Nejsem si jistý, že to banjo na fotografii patřilo Beatles. Ono původní Johnovo banjo se ztratilo hned po smrti jeho matky a od té doby ho nikdo neviděl. Pochybuji, že by ho ještě vozili sebou v roce 1960.

Johnny M. ,,Lennon‘‘ - Re: Re: Udělat někomu radost...

No tak fajn, aspoň něco. Každopádně, jak píšeš,že ještě musíš dodělat jiný témata kolem Brouků, nevadí aspoň se budeme my všichni, včetně mne, mít na co těšit a potěšit se dalšími!!! Nicméně jsem rád i za ostatní fandy,že ta věc o použití nástrojů je pořád živá, ono by to bylo zajímavé vědět... A informace z našeho fanklubu? Hmm... tak chápu to viď, hold každý si chrání to svoje, však na druhou stranu je to škoda, protože mohlo být obeznámeno víc lidí, jak jsem řekl: Informací o Broucich není nikdy dost... Nu což, musí se na to jít jinak.

Johnny M. ,,Lennon‘‘ - Udělat někomu radost je správná věc.

Ahoj Carlosi a ostatní!!! Já zde rád píšu o Johnovi,Paulovi, atd. Strašně rád a je hezký se dovědět další velepříjemne věci o našich oblíbencich. Opravdu mají tak nádhernou hudbu,že by se ti dnešní kapely v uvozovkach,mohly učit o tom jak se má dělat výborná muzika!!! 60tá léta a Beatles, byly,jsou a budou s Jendou Lennonem včele. Ty Carlosi, jak jsem ti psal o dalším nápadu,co se týká oblečení běžného u Beatles mimo koncert,měl bych ještě jeden. Zkus popsat všechny nástroje včetně kytar, u jednotlivých skladem ještě podrobněji, ano? Chci se zeptat, co říkáš o mým popisu dalších ozvucovacich aparátech typu Fender, Selmer atd. Napadlo mne,když jsem v tom Fanklubu Beatles, můžeš získávat další potřebné informace o nich neboť těch není nikdy dost, tedy jestli chceš a pokud můžu pomužu. Prostě v jménu THE BEATLES A JOHNA LENNONA!!!



 




Nejlepší období?


Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 8
Celkem: 1828521
Měsíc: 12183
Den: 518