Jdi na obsah Jdi na menu
 


1964: 1964 Rickenbacker 325
model s F-otvorem.
Tento model dostal darem od Morrise Rose v době, kdy měl v opravě model 325 Jet-glo. Naposledy byl Lennon s touto kytarou viděn ve svém domácím studiu v roce 1967. O tom kdo ji vlastní teď existuje několik teorií - zloděj, Julian Lennon nebo Ringo. Třetí možnost je asi nejpravděpodobnější, protože podle všeho tuhle kytaru použil Ringo v roce 2005 na Choose Love.

Obrazek Obrazek 

 

1964: VOX guitar-organ Phantom
Hybrid mezi kytarou a varhanami
Tento podivný nástroj dostali Beatles k vyzkoušení během jejich vánočního turné 1964. Přestože se na něj hrálo nepohodlně a složitě a přestože většina muzikantů té doby se od něj odvrátila, nechal si ho nakonec Lennon ve své sbírce. Používal ho jen zřídka, například při natáčení Magical Mystery Tour.  Později ho daroval Malu Evansovi a po jeho smrti zůstal v majetku vdovy Evansové.

Obrazek Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

1964: Framus Hootenanny 12
12ti strunná akustická kytara.
Lennon tuhle v Německu vyrobenou kytaru použil při nahrávání skladeb Help!, It´s only loveYou´ve got to hide your love away. Také ji použil ve filmu Help! Její stávající pobyt není znám.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

1965: Hohner Pianet C
Klávesový nástroj vyrobený v Německu. Občas ho ve studiu použil John ale i Paul. Nejspíš zůstal ve sbírkách studia v Abbey Road. Použit byl například ve skladbách You Like Me Too Much, Tell Me What You See nebo The Night Before.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

1965: VOX Continental Portable
Další klávesový nástroj, tentokrát se čtyřoktávovou klávesnicí, jim dodal samotný VOX.. John ho použil při nahrávání skladby Help!. Poté ho použil i při některých živých vystoupeních. Asi nejznámějším je použití VOX Continentalu při koncertu na Shea Stadium 15. srpna 1965. Jak později vyprávěl George, hráli tam jen pro svou vlastní zábavu, protože při řevu 55 000 diváků je nikdo jiný slyšet nemohl. Dost nervózní Beatles začali na podiu docela řádit a "odvázaný" Lennon bušil při skladbě I´m Down do kláves tak divoce, že se přístroj poškodil a potřeboval rychlou opravu. Vzhledem k minimu času, byl nakonec nástroj vyměněn v místním obchodu za nový. Původní Lennonův tak zůstal v majetku obchodníka a byl později prodán v aukci.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1965: Mellotron Mark II
Další klávesový nástroj si Lennon pořídil 16. srpna 1965 po krátké předváděčce ve studiích IBC v Londýně. Byl jedním z prvních britských muzikantů, který si tuto novinku zakoupil. Součástí přístroje byly pásky a smyčky s nahrávkami různých zvuků a nástrojů. Další zvuky či melodie si mohl do přístroje nahrát samotný hudebník pro další použití. Poprvé ho ale Beatles použili až v roce 1966 při nahrávání Strawberry Fields Forever.

 

js71277312.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1965: Jose Ramirez - akustická
Na turné po Španělsku si Lennon koupil klasickou španělskou akustickou kytaru Jose Ramirez. Poprvé ji použil při nahrávání alba Rubber Soul.

Obrazek 

 

 

 

 

 

 

 

 

1965: „Russian“. 
Na konci roku 1965 tento model věnovala Ruská  ambasáda v Londýně všem čtyřem broukům. Jedná se o model vyrobený v Rusku s nylonovými strunami. Jejich další osud není znám.

Obrazek

  Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1965: 1961 Fender Stratocaster.
Během nahrávacích frekvencí k albu Help! vyslali Lennon a Harrison cestovního manažera Mala Evanse koupit párek Stratocasterů. Brian Epstain prohlásil, že je zaplatí budou-li obě kytary naprosto stejné. Evans nakonec skutečně přinesl dvě naprosto identické kytary ve světle modré úpravě. Použity byly například v Nowhere Man. I v dalších letech je oba používali poměrně často.

Obrazek 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

1966: 1965 Epiphone E230TD Casino
(dutý korpus s f-otvory).
Tuto kytaru si Lennon pořídil začátkem roku 1966 a brzy se stala jeho nejoblíbenějším modelem. Poprvé ji použil v dubnu při nahrávání alba Revolver.  Živě ji poprvé použil na výročním koncertu New Musical Express ve Wembley 1. 5. 1966. Použil ji i při slavném koncertu na Shea Stadium. V roce 1968 nechal Lennon, stejně jako Harrison, odstranit z korpusu veškerou barvu a nechal ji v přírodním odstínu. V takovém stavu je vidět například při nezapomenutelném koncertu na střeše studia nebo při koncertu Live peace in Toronto. Kytara je vystavena v Lennonově muzeu v Japonsku.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

 

1966: Gretsch 6120
model s dutým korpusem v oranžové barvě.
O této kytaře není mnoho informací kromě toho, že byla použita ve skladbě Paperback Writer. Hned v roce 1967 ji věnoval bratranci Davidu Birchovi. Ten ji vlastnil až do roku 2017, kdy v listopadu nabídnul do aukce na serveru TracksAuction. Očekává se, že cena se vyšplhá až na jeden milion dolarů.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

1966: Guild Starfire III.
Tuto 12strunnou kytaru předal v New Yorku Lennonovi syn zakladatele firmy Guild Guitars Mark Dronge. Použita byla například ve skladbě Getting better. Později se ocitla v rukou Tonyho Coxe, prvního manžela Yoko Ono. Ten ji zapůjčil jako stálý exponát do Hard Rock Café v Honolulu.

Obrazek 

 

1967: 1966 Vox Kensington:
Tento zvláštní prototyp byl darem firmy VOX. Podle všeho bylo vyrobeno pouze několik málo kusů. Toto je jeden z nich a používal ho jak Lennon tak i Harrison. John Lennon ji použil při natáčení videa "Hello Goodbye", nicméně na konečném sestřihu vidět není. Asi proto, že Beatles její zvuk nijak zvlášť nenadchl, rychle se jí zbavili. Objevila se až v dubnu 2004 na aukci u Christies. Nějaký čas byla potom k vidění v Newbridge Silverware Museum of Style v Dublinu, odkud byla v roce 2013 převezena do Spojených států. V aukční síni Julian´s byla 18. května 2013 prodána za 408 000 dolarů.

Obrazek

 Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1967: 1965 Martin D-28.
Tenhle kousek koupil Lennon v Indii v lednu roku 1967 a skládal na něm většinu svých skladeb z Bílého dvojalba. V prosinci roku 1969 daroval Lennon při návštěvě Toronta kytaru příteli Ronnie Howkinsovi. Tomu ji později zcizil nějaký návštěvník jeho domu. Kde je teď, nikdo neví.

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1980  Sardonyx 800 D II
Tuhle kytaru použil John Lennon podle všeho jen při nahrávání alba Double Fantasy. Její původ ani další osud není znám. Není známo ani to, jak se k ní Lennon dostal, ale dá se předpokládat, že šlo o dar od výrobce. Tím byl Mat Umanov, v jehož dílně i obchodu v New Yorku bylo možné najít podobné speciální kousky, většinou vyráběné přímo na míru muzikantům. Lennonův model vyrobil Jeff Levin, který v obchodě pracoval převážně jako servisman kytar a pouze občasný konstruktér. Vyrobeno bylo jen několik málo kusů a cena se v osmdesátých letech pohybovala okolo 1 000 amerických dolarů.

1980-sardonyx-guitar2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1980-sardonyx-guitar3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

John Lennon použil během své kariéry ještě mnoho jiných kytar. To už ale byly kousky, které jeho rukama jen velmi rychle prošly. Například elektrický sitar Danelectro Coral, který dostal darem stejně jako George Harrison v roce 1967.

 

 

 A ještě jeden zajímavý nástroj v rukách Johna Lennona - pokud o něm někdo něco víte, dejte vědět :-)

 

lennonkytarakastle.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Carlos - Re: Udělat někomu radost je správná věc.

Ahoj, díky za nabídky i nápady. Oblečení, které nosili Brouci mimo koncerty nejde dost dobře zmapovat, protože je toho opravdu hodně. Ale kdoví, možná se do toho jednou nakonec pustím :-). Popsat použité nástroje v jednotlivých skladbách mám v plánu, ale nejdřív musím dodělat jiné části stránek. Za ty ozvučovací aparáty děkuju, v dohledné době ty informace doplním. Co se týká informací z Fanklubu - už před časem jsem jim navrhoval spolupráci ve formě výměny informací a byl jsem odmítnut. A protože informace nevykrádám, nechci od fanklubu nic přebírat. Ostatně stejně se snažím všechny informace před zveřejněním ověřovat z více zdrojů. Měj se...

Johnny M. ,,Lennon‘‘ - Dva z nás II.

Ahoj Carlosi! No já jsem to znovu prostudoval a na 100% vím, že John hrál v klipu na Martin D-28. Ovšem je docela pravděpodobny, že když to pak koplet nahrávali,mohl použít J - 160E Gibson, to se nevylučuje a já se tomu úplně nebráním. Mohlo by to být na způsob jako v Help!,kdy John hraje na tutéž kytaru v původním laku v klipu, jenže při nahrávání i na desce,použil Framus 12ti strunku. Takže,proč ne.

Johnny M. ,,Lennon‘‘ - John byl, je a bude!!! II.

ZDRAVÍM VŠECHNY PRAVOVĚRNÉ BEATLEMANIAKY!!! CHCI SE JEŠTĚ VRÁTIT K NAŠEMU STŘEDEČNÍMU OSLAVENCI. MÁME,MŮJ BRATRANEC MARTY A JÁ NESMÍRNĚ JOHNA A BEATLES STRAŠNĚ RÁDI!!! BEATLES JSOU NAŠIMI HUDEBNÍMI A ŽIVOTNÍMI VZORY A TAKY SE SNAŽÍME VYPADAT JAKO BEATLES, HRÁT JAKO BEATLES, OBLIKAT SE JAKO BEATLES, HLAVNÍ VĚCÍ JE SKLÁDAT A PSÁT SKLADBY,K TOMU MÍT PODOBNÉ KYTARY A OSTATNÍ JAKO BEATLES ,VČETNĚ APARATURY VOX, COŽ SE VÍCEMÉNĚ DAŘÍ A JSME TOMU STRAŠNĚ RÁDI A NEJEN TO!!! MŮJ BRATRANEC A JÁ TVOŘÍME DUO THE COLLEAS (COLLIES S EA JAKO BEETLES S EA) TEDY KOLIE NEBO JOHNNY & MARTY. NAŠE SKLADBY OBSAHUJI STEJNÉ NÁZVY,TŘEBA PROSÍM,POTĚŠ MĚ, KOS, SLUNNÝ DEN ČI DEN NA SVĚTĚ (TAKŽE PLEASE PLEASE ME, BLACKBIRD, GOOD DAY SUNSHINE ČI A DAY IN THE LIFE). MARTY HRAJE SÓLOVOU I DOPROVOD KYTARU,ČÁST. PIANO,ZPĚV A JÁ HRAJU DOPROVODNOU KYTARU,BASKYTARU, KLÁVESY ČI PIANO,SITAR,SMYČCE,ZPĚV. NAPOSLED JMENOVANOU SKLADBU DEN NA SVĚTĚ,KTERA JE OBDOBOU A DAY IN THE LIFE, JSEM VE STŘEDU SI ZAHRÁL ASPOŇ 5×,PŘI SVÍČKACH!!! UDĚLAL JSEM SI DOMA TAKOVOU MENŠÍ LENNOVU ZEĎ. JAKO DUO KOLIE HRAJEME JAK JINAK JEŠTĚ ORIGINÁLY KLUKŮ,OVŠEM S ČESKÝMI A SLOVENSKYM TEXTY,NÁMI UPRAVENY. JÁ OSOBNĚ JSEM VE FANKLUBU BEATLES. ZKRÁTKA,AŤ JE TO JAK CHCE KLUCI JSOU NAŠÍ HUDEBNÍ INSPIRACÍ,ALE I ŽIVOTNI!!! PROTOŽE BEATLES JSOU PÁNI MUZIKANTI ČÍSLO 1.!!! ZKRÁTKA JE TO TAK, YES IT IS, IT'S TRUE, OH. YES IT IS, TRUE!!!

Carlos - Re: John byl, je a bude!!! II.

Ahoj Johnny M. Tyhle stránky dělám pro fanoušky Beatles, takže jsem rád, že sem chodíš. Nicméně Tě prosím, nepiš s Capslockem a nedělej tady pořád reklamu vašemu - jistě báječnému - revivalovému duetu. Byl bych nucen Tvoje příspěvky mazat. Díky.

Duo Johnny & Marty - Dva z nás

Ahoj Carlosi a Honzishi! John ve skladbě Two of us nehraje na Gibson J-160E, ale společně s Paulem hrají na kytary Martin D-28. Schválně oba zhlédněte tuto skladbu+klip současně a uvidíte, že nelžu. Sice je vidět jen hlavice a pak vrchní hnědý lub lemovan s pruhy do běla, ale vidět je. Takže je to tahle kytara na 100%.

Carlos - Re: Dva z nás

Ahoj, myslím, že nemáš pravdu. John tam opravdu hraje na Gibsona. Je to ten, na který později nakreslil portréty svoje a Yoko. Nicméně jsem rád, že to tu tak podrobně studuješ :-)

Johnny M. ,,Lennon‘‘ - John byl, je a bude!!!

I já se pripoju ke gratulaci k 73.narozeninam kamsi do muzikanskyho nebicka. Na jeho počest jsem zahrál si skladby,které napsal hlavně on a jsem nesmírně poctěn,že i já mohu být John taktéž i já!!! Chci skládat jako John a oblikat se jako John atd. za celou éru Beatles!!! Nechť žije v našich srdcí i nadále!!!

kškškškškškš - CHvilinka pro Lennona

určitě na tyto strámky chodí lidi, kteří milují Beatles stejně moc jako já, dnes vzpomínáme na Johna Lennona Beatle který dokázal neskutečně mnoho má dnes 73. narozeniny Přeji vše nejlepší, Johne :*

Carlos - Re: CHvilinka pro Lennona

Připojuju se k blahopřání a děkuju za vzpomínku :-)

Mekfifek - Pedál na Revolution

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký pedál použil John Lennon na singl Revolution, je to možné někde zjistit, a když jsme u těch pedálů, jaký pedál měl George Harrison na Paperback Writer?

Carlos - Re: Pedál na Revolution

Zdravím, John ve skladbě Revolution pedál nepoužil, protože chtěl co nejsyrovější zvuk. Ve skladbě Paperback writer použil George pedál WEM Pep Rush.

Mekfifek - Re: Re: Pedál na Revolution

Tisíceré díky.

Mekfifek - Re: Re: Pedál na Revolution

Ještě jedna otázka, dá se tento pedál někde koupit?

Carlos - Re: Re: Re: Pedál na Revolution

Tak to už teda fakt nevím :-)

Mekfifek - Re: Re: Re: Re: Pedál na Revolution

Nevadí, koukal jsem se na nějaké videa, a vypadá staře :-D Takže asi už nikde :-/ Budu muset najít něco podobného.

Max - Let it be

dobrý den, chtěl bych se zeptaat jakou kytaru použil Lennon v let It Be. Děkuji

Carlos - Re: Let it be

Lennon použil Gibson J-200, ale ve studiu použil i Paulovu basovku :-)

silly - Casino

Lennon to Casino nemohl mít na Shea Stadium, protože na něm koncertovali v roce 1965 (tam hrál na Ric 325c64 a také na jakési klávesy), ale hrál na něm například v Mnichově v roce 1966.

Carlos - Re: Casino

Na Shea Stadium hráli i 23. srpna 1966. Každopádně Silly děkuju za poznámku.

Sliy - Nástroje

Je teda velmi zajímavé kolik kytar vlastně měl, ale není se vlastně čemu divit.. :)



 




Nejlepší období?


Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 12
Celkem: 1828481
Měsíc: 12179
Den: 502