Jdi na obsah Jdi na menu
 


John Lennon

Úplně první kytaru Johna Lennona si už přesně nepamatuje nikdo a nepamatoval si ji ani samotný Lennon. Začneme tedy prvním skutečně zdokumentovaným nástrojem.

 

1957: Gallotone Champion.
Akustická kytara španělského typu.  Lennon si tuto v Holandsku vyrobenou kytaru koupil podle katalogu v Reveille magazine za 10 liber a nechal si ji poslat poštou. Hned nato založil s kamarádem Petem Shottonem rockovou skupinu Black Jacks. Poté co přibral několik dalších členů, překřtil kapelu na Quarryman. Velikostí byla tahle kytara sotva třičtvrteční oproti klasickým modelům. Vyrobená byla z lepených a nepříliš kvalitních jihoafrických dřev, díky čemuž byla ovšem poměrně laciná. V roce 1980 předala Johnova teta Mimi restaurovanou kytaru i s dalšími drobnostmi z majetku Johna Lennona jedné liverpoolské charitativní organizaci. V roce 1999 se objevila v katalogu aukční síně Sotheby´s a byla prodána 155 000 liber. Od konce roku 2000 je k vidění v bostonském muzeu krásných umění.

Obrazek

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 


1958: Hofner Senator
(akustická s f-otvorem).
Tuto kytaru koupil Lennon 28. srpna 1959 v Hessy´s Music Store v Liverpoolu. Později ji věnoval Lennon Malu Evansovi. Po Evansově smrti v roce 1984 ji paní Evansová 30. srpna  prodala na aukci u Sotheby´s spolu s dopisem od George Harrisona, dosvědčujícím pravost nástroje. O šest let později byla opět vydražena a skončila v muzeu AEI Music v Seattlu. Začátkem července roku 2009 se kytara včetně certifikátu od George Harrisona opět objevila v dražbě, tentokrát v londýnské aukční síni Christie´s. Nový kupec za ni vyplatil 205 250 liber.

Obrazek

 

 

 

 

 

 


1959: Hofner Club 40, model 126/B.
Na fotografii z roku 1959 - několik měsíců před prvním zájezdem do Hamburku - je Lennon, hrající na Hofner Club 40 v liverpoolském klubu Casbah.  Kytaru koupil na dobírku za 30 liber, ze kterých mu sedmnácti librami přispěla teta Mimi. Používal tento nástroj až do roku 1960, kdy kytaru na nějaký čas půjčil McCartneymu, který na ní vyměnil struny tak, aby nástroj vyhovoval levákovi. Později Lennon Hofnera prodal v Hamburku, aby si tam mohl zakoupit svého prvního Rickenbackera. Nikdo neví, kde tato kytara skončila.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1959: Dallas: Tuxedo
Tuto v Anglii vyrobenou kytaru vlastnil Lennon jen asi měsíc. Šlo o dost mizerný model, vyrobený z mahagonového dřeva. Podle pozdějších svědectví George i Paula ji 24. listopadu 1958 v Manchesteru John ukradl některému z muzikantů, jež se účastnili večerní soutěže rockových skupin. Není známo, že by ji John někdy použil při živém vystoupení. Objevena byla v pozůstalosti Johnovy tety Mimi a v červenci roku 2012 se objevila v aukci, pořádané aukční síní Bonham´s. Nicméně někteří znalci Beatles nejsou o pravosti kytary úplně přesvědčení, mezi nimi i jeden z nejlepších - Mark Lewisohn.

dallas.jpg

 

 

 

 

 


1960: 1958 Rickenbacker 325 Capri.
Svatý grál mezi kytarami. Lennon koupil tuto „krátkorukou“ kytaru se sériovým číslem V81  v přírodním provedením během prvního turné Beatles v Hamburku. George později naznačoval, že John Rickenbackera spíš ukradl než koupil, ale asi nemá cenu dnes sahat Johnovi do svědomí. Už v Hamburku začal experimentovat s ovládacími prvky na korpusu. Často měnil nejen typ ovladačů, ale i jejich počet. Na některých fotografiích má například jenom tři "knoflíky". Někdy to bylo ovšem jenom proto, že některý během koncertů prostě upadl. Hrál na ni jak na koncertech tak i ve studiu. V roce 1962 (někdy v září) nechal Lennon kytaru nastříkat na černo a ovládací prvky dostaly barvu krémovou. 12. října  v Tower Ballroomu už se mu Rickenbacker v novém hávu houpal na krku. Použil ho také při prvním vystoupení na Ed Sullivan show a při koncertech v Carnegie Hall. Poté, kromě krátkého použití při nahrávání desky Beatles For Sale, kytaru odložil. Teprve v roce 1970 nechal kytaru opravit a renovovat u Rona DeMarina v New Yorku. Dnes je tento legendární nástroj uložen v japonském muzeu Johna Lennona a je majetkem Seana Lennona, který ji dostal od Yoko Ono.

 

Obrazek

Obrazek

 

1962: 1962 Gibson J-160E.
Toto elektrifikované akustické „Jumbo“ si Lennon koupil 10. září 1962 ve stejný den, kdy si ho koupil i George Harrison. Bylo to v liverpoolském obchodě s hudebninami Rushworth and Dreaper´s Music. Model J-160E nebyl běžně v Británii v prodeji a tak si ho George a John museli objednat z katalogu a nechat si ho dovézt ze Spojených Států. Protože byly obě kytary identické, brzy se stalo, že si je omylem vyměnili. George tedy vlastnil kytaru registrovanou na Lennona (seriové číslo 73157). Lennonova (resp. původně vlastně Georgeova - seriové číslo 73161) kytara byla ukradena v prosinci 1963 ve Finsbury Astoria Theatre v Londýně při vánočním vystoupení. A tak tedy po roce, kdy byla používána na mnoha vystoupeních a samozřejmě ve studiu, se kytara ztratila v londýnské mlze. Lennon brzy své „Jumbo“ nahradil jiným a George to „své“ používal až do „Lovely Rita“. V roce 2013, tedy po padesáti letech, se ukradený nástroj objevil v jenom bazaru s hudebninami v San Diegu, kde si ho koupil jistý John McCaw. Ten zkoumal historii nástroje a nakonec přišel na jeho slavného bývalého majitele. V listopadu roku 2015 se kytara objevila v nabídce aukční síně Julian´s, kde se prodala za 2 410 000 milonů dolarů.

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 


1964: 1964 Gibson J-160E. 
Lennon si koupil tuto kytaru se seriovým číslem 64309 jako náhradu za předchozí ukradený model. V roce 1967 obdařil tento model psychedelickými barvami.  Kytara později sloužila jako záložní během světového turné v roce 1965. Naposledy byl Lennon veřejně viděn s tímto modelem (už opět v přírodním provedení) během „postelových“ protestů s Yoko Ono. Při této příležitosti nakreslil na korpus dva portréty - sebe a Yoko. Kytara by se nyní měla nacházet v Rock and rollové síni slávy v Clevelandu.  Podobná kytara se ovšem v roce 2004 objevila v internetové aukci.

Obrazek Obrazek Obrazek

 


1964: 1964 Rickenbacker 325 Jetglo
(černá).
Tento vylepšený model (seriové číslo DB122) byl Lennonovi představen v New Yorku prezidentem firmy Rickebacker F.C. Hallem. Setkání zařídil Brian Epstein, možná s postranním úmyslem donutit Lennona vyměnit starý a odřený model z Hamburku. Nový model byl o poznání tenčí a měl šest ovladačů na bílém poli. Dodán byl Lennonovi 14. února v Miami na Floridě do hotelu Deauville, kde Brouci bydleli. Lennon pokřtil nový model při druhém vystoupení v Ed Sullivan show 16. února 1964. Momentálně se nachází v muzeu Johna Lennona v Japonsku a je majetkem Yoko Ono.

Obrazek Obrazek



1964: 1964 Rickenbacker 325-12 Jet-glo. 
Dvanáctistrunné dvojče výše uvedeného modelu, vyrobené speciálně pro Lennona a dodané k jeho rukám do Londýna v březnu 1964. Lennon tento model použil například ve skladbách Ticket to Ride či Every Little Thing. I tento model by měl být uložen v Rock and rollové síni slávy.

Obrazek  Obrazek  Obrazek

 

V říjnu 1964 se Lennon nechal inspirovat Bobem Dylanem a pořídil si drátěný držák na krk, do kterého zasazoval svoji harmoniku. Tak mohl konečně při vystoupeních zpívat, hrát při tom na kytaru a ještě hrát na harmoniku.

 


1964:Ramirez A-1.
Tento model si Lennon pořídil ve stejnou dobu jako George Harrison. Je to klasická kytara s nylonovými strunami, známá jako model Segovia. Nikdo neví, kde se tato kytara dnes nachází.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Carlos - Re: RickenbaCker

Máte naprostou pravdu, pěkně se mi to pomotalo :-) Snad se mi to všude podařilo opravit. Moc děkuju za pozorné čtení a upozornění!

Rick - Re: Re: RickenbaCker

Přehlédl jste to u Rickenbacker 325 Jetglo 1964......jak je představen prezidentem firmy RickenbaCker F. C. Hallem....
promiňte, že jsem takový puntičkář, ale myslím si, že je prostě potřeba dovést tyto skvělé stránky k úplné dokonalosti:-)))

Carlos - Re: Re: Re: RickenbaCker

Ha! To mi uteklo, tak snad už je to všechno :-) Díky!

adam - co tak uvadzat zdroje informacii?

http://www.thecanteen.com/fabguitars.html

Carlos - Re: co tak uvadzat zdroje informacii?

Zdroje většinou uvádím. Nicméně máte pravdu, tyhle jsem mezi zdroji neuvedl. Ne že bych to chtěl zamlčet :-), ale stránky dříve patřili jinému autorovi, kterého uvádím na jiném místě. Rozhodně je doplním do zdrojů a ještě to projdu, jestli mi tu něco nechybí. Jinak jsem posledních čtyřicet let čerpal z mnoha, knih, časopisů i webů atd. Každopádně díky za upozornění.

revolution98 - Drobný překlep

Jenom detail, u Rickenbackera Capri Vám chybí druhé"c" ve slově Rickenbacker....jinak u ostatních to máte správně:-)

Carlos - Re: Drobný překlep

Díky, hned jsem to opravil :-)

Welsh - palec vzhuru

Musím rict ze stranky jsou moc dobry.Precetl jsem mnozství knih at uz o J.L nebo celkove o Beatles.Je tu vse co ma bejt..a dost me potesilY prave ty kytary.Dole sem cetl nakej komentar ze sou trapní nebo co a dal sem to necetl..a neco s punkem..J a jsem muzikant a hudbu mam opravdu rad at miluju Beatles tak miluju i Sex Pistols.Ramones Clash..a nebo treba Rolling Stones...clovek co nnehraje nema ten cit k hudbe...dríve sem byl vasnivej konzument ted muzu hrat a oto tady jde..nesudte hudbu zkuste vytvorit nakou svojí..a vyvYsovat jeden zanr je blbost..Vetsina kapel se nedrzí jednoho urciteho zanru,..proste hrajou podobne songy ale v jinch rytmech tonYnach atak podobne.Zaklad je sled akordu sol..Takze tim bych to ukoncil..Tahle stranka si zasslouzí obdiv a ne naky zasrany nazorY kretenu...kazdej by mel podekovat..a jestli se vam to nelibi tak si puste naky komercni radio a budte zabrzdenY..

lucasino - whyt is it

co to je nechapu vzdyt je to bléééééééééé skus to vymazat a dej tam treba punk vykašli se na to nelíbí se mi to znam i lepšíííííííííííííí

forofotd - Re: whyt is it

Di si s tím pankem někam ty debile tady patří opravdová hudba ne odpad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

lukin 155 - Re: whyt is it

Něco ti řeknu punk není trapný the beatles jsou a všdy byli trapní

Carlos - Re: Re: whyt is it

Hele, když nemáš rád Beatles (což ti nikdo nebere), tak proč vlastně přicházíš na stránky, které se věnují jenom jim? Nemám nic proti punku i když ho neposlouchám. Nicméně chápu, že se někomu může líbit a nehodlám kvůli tomu komukoliv nadávat. Nicméně z hudebního hlediska nedal punk hudbě zdaleka tolik, co Beatles a kapely šedesátých let všeobecně. Ostatně punk stavěl hlavně na rockové hudbě, která se začala rodit už v letech padesátých. Poslouchej si muziku, jaká se ti líbí, ale nenadávej na muziku jinou. Tohle není fotbal se Spartou a Slávií. Možná by ti mohlo přinést mnoho zajímavých poznatků, kdyby ses pokusil poznat kořeny tý muziky, kterou tady poměrně hloupým způsobem propaguješ.

??? - Re: whyt is it

Žádné whyt ale what ty vymazaná hlavo!!!!!!!!!!!!!!!

lunar - Re: Re: whyt is it

ten co to psal je vymaštenej kokot že lidi the beatles jsou best

35642135469845213549875613598 - 3654768432168746

neni to vše

ad: doplnit - silly

Aha, omlouvám se, nevšiml jsem si pokračování

Carlos - Re: silly

V pohodě, hlavně že nic nechybí :-)

silly - doplnit

Chybí vám tu Epiphone Casino, na kterém hrál sólo v Get Back. A tušímže měl i bleděmodrý Fender Stratocaster.

Sliy - Nástroje

Tohle je doslova úžasnej přehled Lennových nástrojů a je docela zajímavé, jak se hodně těch nástrojů rozkradlo. Lidi jsou vážně chamtivé potvory.

Honzish - RE:dělejte a najděte!!!!!

Je to Paulova akustika Epiphone Texan



 




Nejlepší období?


Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 16
Celkem: 1832144
Měsíc: 11792
Den: 463