Jdi na obsah Jdi na menu
 


Diskuze

Pojďte si sem povídat... :-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Petr - A PA ozvučení v době Beatles?

Má prosím někdo povědomí, jaké se v době působení Beatles používaly PA aparáty? Přece jen, sebesilnější komba nemohla ani zdaleka stačit na ozvučení velkých hal a v tom rambajzu kytar musel být přece i důkladně zesílený zpěv.
Zajímalo by mě, jaké a jak výkonné aparáty se pro PA tehdy používaly. Z této doby toho moc zdokumentováno není, jakés takés útržky a postřehy PA aparátů jsou až z doby začátků Queen.
Zajímalo by mě i řešení PA soustav - přece jen, v té době byly k zesílení výkonu k dispozici jen elektronky, kde byla technicky únosná hranice dosažitelného výkonu asi 300-400W a to ještě s nemalými obtížemi. Třeba basisté určitě vědí, že 400W basový lampový aparát je nechutně drahá, komplikovaná a málo spolehlivá záležitost. I vysoce výkonné elektronky ne nutné řadit paralelně ve větších množstvích, vysoké napětí na anodách, obrovské transformátory...jak píšu, s elektronkami je i teď, ve 21. století technicky únosná hranice okolo 400W, výkonnější aparáty je velmi málo vidět.
Tehdejší PA zesilovače musely mít velký výkon, být odolné proti přebuzení a i reprosoustavy musely být velmi citlivé a muselo jich být mnoho. II. československý beatový festival 1967 - který tenkrát kompletně zvučil Dynacord byl technicky popisován a nejvýkonnější, obrovská třípásmová PA reprosoustava měla jen 100W, centrální PA zesilovače pro ozvučení Lucerny byly jen dva, modely Dynacord Gigant a měly 240W výkonu. Přesto i s tímto vybavením dokázali slušně ozvučit Lucernu.
Pokud někdo máte nějaké postřehy, napište je sem prosím. Určitě by to zajímalo hodně lidí,

Carlos - Re: A PA ozvučení v době Beatles?

Vzhledem k nedostatečnosti jejich vlastních aparátů, začali Beatles v polovině šedesátých let používat PA systémy Altec o výkonu 600 W.

Lubos - Re: Re: A PA ozvučení v době Beatles?

https://www.huffpost.com/entry/how-the-beatles-rocked-te_b_4718784?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAFKpXOxyDYVCdY2meMdsVYp8IWzAISaaDRGBcPFLWXiyteFtFR2g7XYphHDtOVKWLx-l3KrV4TYH3mCPfhNL4eWJHvPkiwS0gPNf-akd7LbScMVZ5yqPhVB65QtdWuSvR_zzBUDtDonqdCB_WI2tctbwOg8lpCzwJvnRKBPp41tu

Petr - Plakát s Betles z roku 1969 nabídka

Dobrý den vlastním dobový plakát v celku zachovalém stavu zřejmě s originál autogramy všech členů skupiny. Měl by o něj někdo zájem. Popřípadě poraďte kam ho třeba dát do aukce a pod. Info na tel 775240880. Petr z Brna
email: petrhynek1@seznam.cz

Carlos - Re: Plakát s Betles z roku 1969 nabídka

Odpověděl jsem Vám na Váš e-mail :-)

Carlos - Re: Plakát s Betles z roku 1969 nabídka

Ještě k té ceně - jsou-li to autentické podpisy (o čemž ale dost pochybuju), byla by cena třeba i půl milionu, takže s prodejem buďte opatrný a nespěchejte :-)

davidec - Ringo v časopise Melodie 1988

zdravím, nemá prosím někdo zde k dispozici překlad rozhovoru s Ringem, který vycházel na pokračování v Melodii v r.1988, č.1-5? Měl celkem 5 částí a chybí mi právě poslední pátá z Melodie č.5/1988, ostatní mám. Je to překlad rozhovoru pro magazím Modern Drummer z roku 1981/82. díky. daviDC

Carlos - Re: Ringo v časopise Melodie 1988

Zdravím, rozhovor mohu poslat e-mailem. Napište mi, prosím, na e-mail brianb@seznam.cz

 




Nejlepší období?


Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 7
Celkem: 1828403
Měsíc: 12150
Den: 496